03:28 10 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.46
  • USD17.19
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.64
Politică
Sa primesc un link scurt
Relațiile moldo-ruse - o nouă etapă (58)
43521

Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, care se află într-o vizită de lucru în Moldova, a avut în această seară o întrevedere cu premierul moldovean, Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 24 iun – Sputnik. Premierul Maia Sandu a avut în această seară o întrevedere cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Potrivit unui comunicat al Guvernului, cei doi oficiali au  discutat subiecte legate de relațiile moldo-ruse și despre relansarea  activității Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, inclusiv în vederea eliminării tarifelor vamale pentru 14 categorii de produse, introduse în 2014, și a rezolvării problemelor transportatorilor.

Părțile au subliniat și disponibilitatea de a relansa un dialog politic constructiv, bazat pe respect reciproc față de interesele naționale. Sandu a declarat în discuțiile cu Kozak că nu sunt incompatibilități dintre Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare UE-Republica Moldova și Zona liberă de comerț în cadrul CSI. 

Prim-ministrul a subliniat că Guvernul de la Chișinău va promova o politică externă previzibilă, bazată pe obiectivul integrării europene și implementarea Acordului de Asociere cu UE, în același timp dezvoltând relații reciproc avantajoase cu Federația Rusă. Premierul Maia Sandu a declarat că prioritatea Guvernului Republicii Moldova la etapa actuală este democratizarea țării și asigurarea funcționalității instituțiilor statului în interesul cetățenilor.

© Photo : Пресс-служба парламента / Bizgu Eduard

În contextul discuțiilor despre regiunea transnistreană, Sandu a atras atenția interlocutorilor asupra necesității de a opri schemele ilegale de comerț care dăunează tuturor statelor din vecinătate, dar și asupra necesității de a asigura transparență și previzibilitate în aprovizionarea regiunii cu gaze naturale.

Vicepremierul Kozak a declarat presei după discuția cu premierul moldovean că relațiile moldo-ruse pot fi considerate dezghețate.

Тема:
Relațiile moldo-ruse - o nouă etapă (58)

Tematic

Dmitri Kozak a venit iarăși în Moldova: Iată motivul - Foto / Video
Cele mai importante declarații făcute de Igor Dodon și Dmitri Kozak - Video
Tagurile:
Rusia, Moldova, Dmitri Kozak, Maia Sandu


Știrile Zilei