06:15 20 Ianuarie 2021
În direct
  • EUR21.03
  • USD17.34
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.62
Politică
Sa primesc un link scurt
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (236)
121620

Deputații au luat act de demisia a trei membri CEC, a unui judecător al Curții Supreme de Justiție și a directorului general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

CHIȘINĂU, 5 iul – Sputnik. Parlamentul a luat act de cererile de demisie prezentate de trei membri ai Comisie Electorale Centrale (CEC). Este vorba despre cererile de demisie înaintate Legislativului de președintele CEC, Alina Russu, vicepreședintele, Rodica Ciubotaru, și membrul CEC, Iurie Ciocan.

Potrivit hotărârilor adoptate de Parlament, încetarea calității de membru al CEC a Alinei Russu, Rodicăi Ciubotaru și a lui Iurie Ciocan, are loc la data adoptării documentului.

În cadrul discuțiilor în Parlament asupra adoptării celor trei hotărâri, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a declarat că în continuare cei șase membri ai CEC urmează să delege o persoană din Comisie care se va ocupa de chestiunile financiare ale instituției.

”CEC este un organ colegial care își alege singură conducerea. Respectiv, într-o ipoteză în care demisionează președintele și vicepreședintele urmează să se întrunească membrii și să stabilească cine va exercita conducerea operațională a CEC. Cred că cei 6 membri rămași pot adopta hotărâri legate de buget, actele ce țin de salarii”, a declarat Litvinenco.

Președintele și vicepreședintele CEC au anunțat, săptămâna aceasta, că își depun mandatul de membru al CEC. La baza demisiei acestora stă dezacordul cu privire la modificările pe care urmează să le facă Parlamentul la legislația electorală. În primul rând, este vorba despre statutul membrilor CEC, care, dacă vor fi adoptate de Parlament modificările propuse, vor fi demiși din funcție de deputați și nu în baza unei decizii de judecată cum este în prezent. În opinia membrilor CEC, astfel se atentează la independența exercitării mandatului de membru al Comisiei și subminează autoritatea instituției electorale.

”În condițiile statului de drept este imperativ ca libera exprimare să fie asigurată atât alegătorului, cât și celor care, în virtutea funcțiilor, sunt responsabili de organizarea și desfășurarea procesului electoral. Imixtiunea în oricare din componentele procesului electoral este incompatibilă cu dezvoltarea liberă a democrației participative. Implementarea inițiativelor de ultimă oră a modificării cadrului normativ în materie electorală ar putea trezi suspiciuni vizavi de libertatea deciziilor autorității electorale superioare”, a declarat Alina Russu în ziua în care și-a depus mandatul.

Pe data de 28 iunie, un al membru al CEC, Iurie Ciocan, și-a prezentat cererea de demisie. Mandatele celor trei membri ai CEC urmau să se încheie în anul 2021.

Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi opt membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărârea Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale sunt aleşi din rândul membrilor Comisiei Electorale Centrale cu majoritatea de voturi din numărul total al membrilor acesteia.

Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de cinci ani. La expirarea acestui termen, componenţa comisiei poate fi modificată. În cazul în care mandatul Comisiei Electorale Centrale expiră în cursul perioadei electorale, mandatul se prelungeşte de drept până la finele acestei perioade şi intrarea ulterioară în funcţie a noilor membri, dar cu cel mult 90 de zile.

Alte două demisii

Tot în ședința de astăzi, Parlamentul a aprobat eliberarea lui Valeriu Doagă din funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție,  în baza cererii de demisie, în  legătură cu atingerea plafonului de vârstă.

Totodată, deputații l-au revocat pe Anatolie Zagorodnîi din funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor - director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Anatolie Zagorodnîi a fost numit în această funcție de Parlament, la sfârșitul anului trecut.

Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (236)

Tematic

Încă o demisie: Una dintre cele mai mari companii din țară rămâne fără șef
Ce crede Andrei Năstase despre demisia lui Codreanu – Detalii
O nouă demisie de rezonanță. Cine este următorul
Tagurile:
sputnik md, demisii, Parlament

Știrile Zilei