11:29 24 August 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.89
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.72
Mihail Saakașvili

Maia Sandu, despre posibilitatea ca Mihail Saakașvili să reformeze Justiția din Moldova

© Sputnik / Stringer
Politică
Sa primesc un link scurt
227310

Maia Sandu dorește ca Mihail Saakașvili și specialiști georgieni să participe la reformarea Justiției, dar a spus că statul nu are bani să le plătească serviciile și așteaptă finanțare externă.

CHIȘINĂU, 11 iul – Sputnik. Prim-ministrul Maia Sandu a declarat că discută cu specialiști din fosta echipă georgiană a lui Mihail Saakașvili despre implicarea lor, în calitate de experți, la reformarea Justiției din Republica Moldova și chiar se află „la etapa la care elaborează aceste proiecte”.

Deocamdată însă a spus Maia Sandu, există un impediment pentru implicarea plenară a specialiștilor georgieni: lipsa banilor în Bugetul de Stat al Republicii Moldova pentru cazarea și remunerarea lor.

Maia Sandu a precizat că banii necesari în acest scop sunt așteptați să vină din finanțare externă, dar că și finanțatorii au procedurile lor, care necesită timp.

Ar urma ca pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova să existe un consiliu din care să facă parte și experți străini, potrivit celor menționate de Maia Sandu.

„Când vine Saakașvili la Chișinău?” a fost întrebată Maia Sandu în cadrul unui interviu video pentru publicația Cotidianul.md.

Reporterul îi reamintește Maiei Sandu că, acum o lună, „în emisiunea Nataliei Morari, era în direct cu Saakașvili” și i-a adresat acestuia invitația de a veni la Chișinău. „La fel, s-a discutat în presă posibilitatea ca doamna Dekanoidze, care a implementat reforma Poliției în Georgia, să vină aici, să ne ajute cu consultanță”, a mai adăugat reporterul.

„Dl Saakașvili este implicat în campania electorală din Ucraina, este foarte ocupat în această campanie, în câteva zile vor avea loc alegeri parlamentare acolo”, a răspuns Maia Sandu.  

Vizita la Bruxelles a Prim-ministrului Maia Sandu
© Photo : Direcţia comunicare și protocol Guvernul Republicii Moldova

„Cu specialiști din guvernul, din perioada Saakașvili discutăm, suntem la etapa la care elaborăm aceste proiecte. Acești oameni, atunci când vin, trebuie să le cumpărăm bilete, să le asigurăm cazare - deci, avem nevoie de sprijin extern”, a explicat prim-ministrul Sandu.

„Noi ne-am dori ca lucrurile să se întâmple mai devreme, mai degrabă, dar există niște proceduri ale donatorilor, ale finanțatorilor externi. Suntem în discuții cu ei, încercăm să urgentăm cât se poate de repede, ca să putem să avem această primă discuție în acest consiliu de pe lângă prim-ministru, despre care am vorbit, care să ne ofere sfaturi la cel mai înalt nivel despre cum ar trebui să implementăm reforma în Justiție și în Procuratură”, a menționat premierul Sandu.

„Da, și noi ne dorim să ne mișcăm foarte repede, dar nu putem să facem abstracție de anumite elemente, nu ne putem permite să acoperim noi aceste costuri, pentru că Bugetul nu are bani și atunci depindem de procedurile finanțatorilor, care sunt foarte deschiși, vor să ne ajute, dar care au și ei nevoia să elibereze fonduri din altă parte, să le realoce și, respectiv, să ne acopere aceste costuri. Noi până la sfârșitul lunii august o să avem mai multe discuții pe acest subiect”, a precizat Maia Sandu.

Tematic

Maia Sandu a povestit cum s-au salvat bunicii ei în iulie 1949 – Video, Foto
Maia Sandu, cel mai sărac premier din istoria Republicii Moldova
Tagurile:
Moldova, justiție, Mihail Saakaşvili, Maia Sandu


Știrile Zilei