07:00 20 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.75
  • USD17.62
  • RUB0.28
  • RON4.17
  • UAH0.68
Ședința parlamentului 08 iunie 2019

Există sau nu un plan secret de partajare a funcțiilor în cadrul alianței PSRM-ACUM

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
22620

Cum va fi partajată funcția de Procurorul General în alianța PSRM-ACUM. Președintele Igor Dodon vorbește despre ”planurile secrete”.

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că în cadrul înțelegerilor care au fost făcute între membrii coaliției PSRM și Blocul politic ACUM, instalată la guvernare pe data de 8 iunie, nu există niciun plan secret de partajare a funcțiilor importante în stat, așa cum a fost anterior în cazul AIE 1 sau AIE 2.

”Noi am decis, în premieră, în comparație cu alte coaliții care au fost până acum, că nu vom împărții funcțiile de stat unui sau altui partid. Nu avem acorduri secrete”, a declarat președintele țării în cadrul unei emisiuni televizate.

Șeful statului a precizat că partenerii de guvernare au stabilit din start că principalele funcții importante în stat vor fi ocupate doar în urma unor concursuri transparente și corecte.   

”Noi am spus în felul următor: pentru orice post important va fi concurs public. Trebuie să fie specialiști în domeniu, integri. Am acceptat cu toții că este de dorit ca în funcțiile cheie, procurorul general și alte funcții, candidații să nu fie membri de partid. Este o abordare corectă pentru a da șanse tuturor”, a menționat șeful statului.

Igor dodon a declarat că CSP urmează să anunțe cât mai urgent concursul cu privire la suplinirea funcției vacante de Procuror General.

”Trebuie să selectăm un procuror independent, profesionist, cetățean al Republicii Moldova”, a spus Dodon.

În opinia președintelui, numirea cetățenilor străini în funcțiile cheie din stat se poate egala cu pierderea statalității.

”Legislația în vigoare presupune că pot fi doar cetățeni ai Republicii Moldova. Nu vom accepta modificări. Suntem stat independent, în funcțiile cheie trebuie să avem cetățeni ai Republicii Moldova. Dacă vom începe să numim în aceste funcții cetățeni ai altor state, atunci noi pierdem statalitatea noastră”, a declarat președintele țării.

Procurorul general, Eduard Harunjen, și-a depus, la 11 iulie, demisia în fața președintelui Republicii Moldova. Igor Dodon a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție în baza cererii depuse.

Eduard Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general trebuia să expire în anul 2023.

Tematic

Va fi sau nu anchetat penal Eduard Harunjen: Ce a decis CSP
Cine va fi cel de-al 10-lea Procuror General al Republicii Moldova
Tagurile:
Funcții, partajare, Igor Dodon, procuror general


Știrile Zilei