06:53 20 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.75
  • USD17.62
  • RUB0.28
  • RON4.17
  • UAH0.68
Vasile Șova a avut o întrevedere cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor

Vasile Șova, despre prioritățile Chișinăului în dosarul transnistrean

© Photo: gov.md
Politică
Sa primesc un link scurt
85 0 0

Perspectivele procesului de negocieri în dosarul transnistrean au fost discutate în cadrul întrevederii vicepremierului pentru Reintegrare, Vasile Șova, cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova, a avut o întrevedere cu o delegație din care au făcut parte reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor, din așa-numitul format „3+2”, din cadrul Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri ,,5+2”), care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

Delegația în formatul „3+2” a fost condusă de către Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE din partea Slovaciei pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Reintegrare, întrevederea este o continuare a dialogului purtat pe problematica transnistreană după desfășurarea unor ședințe de lucru în același format cu președintele și cu prim-ministrul Republicii Moldova.

Discuțiile s-au axat pe subiectele ce figurează în pachetul „Berlin plus”, realizările marcate în implementarea angajamentelor convenite în procesul de negocieri, fiind acordată o atenție distinctă domeniului telecomunicațiilor, liberei circulații și condițiilor de activitate a școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.

S-a punctat necesitatea completării agendei cu alte probleme de actualitate ce pot contribui la consolidarea măsurilor de încredere, fiind menționată posibilitatea identificării în timpul apropiat a unei soluții viabile pe problema reluării procesului de vămuire provizorie a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei de stat „Cobasna-Slobodca”.

Vicepremierul moldovean a evidențiat prioritățile Chișinăului în procesul de negocieri, printre acestea fiind enunțate:

Asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a circulației fără obstacole între ambele maluri ale Nistrului, aspectele cu caracter umanitar, inclusiv garantarea dreptului la educație.

Soluționarea problemelor comercial-economice din perspectiva creării spațiului economic unic.

Promovarea măsurilor de încredere în sfera asigurării ordinii de drept și apărării.

Reluarea negocierilor pe procesul de reglementare atotcuprinzătoare și durabilă a dosarului transnistrean.

Vasile Șova s-a adresat către mediatori și observatori cu inițiativa de a fi susținută implementarea în viitor a unor proiecte majore de infrastructură și care sunt în măsură să conecteze agenții economici și să sprijine dezvoltarea comerțului între ambele maluri ale râului Nistru, o primă idee în acest sens fiind reluarea finanțării proiectului de reconstrucție a drumului național „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”.

A fost susținută propunerea de a fi create premisele necesare în vederea convocării în toamna anului curent a unei noi reuniuni oficiale a formatului de negocieri „5+2” (ultima reuniune a avut loc la Roma, Italia, în perioada 29-30 mai 2018) și a organizării unei noi conferințe bavareze cu genericul „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean” (conferința precedentă s-a desfășurat în or. Bad Reichenhall, Germania, în perioada 12-13 iulie 2016).

Tematic

Expertul ONU a constatat progrese în sfera drepturilor omului în regiunea transnistreană
Ce loc va ocupa dosarul transnistrean în agenda Guvernului Maia Sandu
Tagurile:
problema transnistreană, formatul 5+2 problema transnistreană


Știrile Zilei