18:17 22 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.43
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.72
Parlament

Un deputat independent din Parlamentul Moldovei și-a depus astăzi mandatul

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (199)
203 0 0

Viorel Melnic și-a depus astăzi mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. Deputatul independent Viorel Melnic și-a depus astăzi, 17 iulie, mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut pe pagina oficială a forului legislativ.

Melnic a declarat că își depune mandatul, deoarece în actualul Parlament roul deputaților independenți este redus la zero.

”Promovarea cu viteză cosmică a proiectelor de acte normative în Parlament, dar și ignorarea prevederilor procesual-legale în procesul de examinare și aprobare a acestora exprimă un dubiu iminent a calității lucrului întregului for legislativ”, a declarat deputatul.

Potrivit lui Melnic, ”în Parlamentul ales în baza sistemului electoral mixt, deputatul independent este limitat în posibilități și nu poate răspunde exigențelor alegătorilor”.

Potrivit Codului Electoral, în cazul în care deputatul ales în circumscripția uninominală își depune mandatul, aici se vor organiza alegeri parlamentare noi. Comisia Electorală Centrală va stabili data desfășurării alegerilor noi.

Viorel Melnic a fost ales în calitate de deputat independent pe circumscripție uninominală 48 - orașul Slobozia, municipiile Bender și Tiraspol.

În Parlament au rămas vacante și locurile deputaților aleși pe circumscripțiile uninominale Maia Sandu și Andrei Năstase. Maia Sandu și-a depus mandatul la începutul lui iulie optând pentru funcția de premier, iar Andrei Năstase a ales să rămână în funcția de ministru al Afacerilor Interne.

Deputații din coaliția majoritară au declarat că în circumscripțiile uninominale unde deputații și-au depus mandatele vor fi organizate alegeri noi într-o zi cu alegerile locale generale, stabilite pentru data de 20 octombrie 2019.

Totodată, majoritatea parlamentară a votat, în prima lectură, modificări la Codul Electoral prin care se revine la sistemul proporțional de alegeri. Legea urmează să fie votată în lectură finală.    

Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (199)

Tematic

Maia Sandu și Andrei Năstase rămân fără mandatele de deputat
Tagurile:
17 iulie, deputat, mandat, Parlament


Știrile Zilei