11:01 26 August 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.89
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.72
Andrei Năstase

Exclusiv Sputnik: Andrei Năstase, despre ”surprizele” ce se vor produce în Parlament

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
507150

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru Sputnik Moldova despre ziua când procurorul general interimar va veni în Parlament să solicite ridicarea imunității unor deputați.

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. La una din ședințele extraordinare ale Parlamentului, care urmează să fie convocate săptămâna viitoare, procurorul general interimar al țării, Dumitru Robu, ar putea veni în fața forului legislativ și solicita ridicarea imunității parlamentare a unor deputați. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, într-o intervenție telefonică pentru emisiunea ”Sputnik Matinal”.  

Ministrul a declarat că membrii coaliției PSRM-ACUM au convenit să se convoace în ședințe extraordinare ale Parlamentului, pentru a examina și aproba un șir de proiecte de importanță majoră pentru țară.

Năstase a precizat pentru Sputnik că la una din aceste ședințe urmează să vină în Parlament procurorul general interimar și să solicite ridicarea imunității unor deputați. Ministrul susține că solicitarea de retragere a imunității va fi făcută în dosarul intentat de Procuratură pentru uzurparea puterii în stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către fosta guvernare a Republicii Moldova.

Ministrul a declarat pentru Sputnik Moldova că acest lucru s-ar putea produce în zilele de 12 sau 13 august.

”În mod obligatoriu se va produce acest lucru. Ne-am angajat să ne convocăm în ședințe extraordinare pe 12 sau 13 august și atenție - vor fi surprize pentru foarte mulți. Ne-am angajat într-un proces de deoligarhizare a statului”, a declarat Năstase.  

Ministrul a amintit că pornirea urmăririi penale pentru uzurparea puterii în stat a fost făcută în baza demersului său înaintat Procuraturii Generale.

”Procurorul general interimar a dispus punerea în acțiune a unei cauze penale pentru uzurparea puterii în stat. Sunt sigur că vom ajunge și la ridicări de imunități, la lucruri care le așteaptă societatea”, a declarat ministrul pentru Sputnik Matinal.

Exercitarea urmăririi penale pe acest caz va fi efectuată de un grup de urmărire penală, formată din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţie din diferite subdiviziuni ale organelor de drept.

Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, acţiunile săvârşite în scopul uzurpării sau menţinerii forţate a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituţiei Republicii Moldova se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 ani.

Tematic

A fost sau nu uzurpată puterea în stat: Procuratura Generală versus Andrei Năstase
Andrei Năstase despre dosarul uzurpării puterii în stat: Încăpățânarea mea a dat roade
Tagurile:
Ședință extraordinară, Parlament, imunitate, Andrei Năstase


Știrile Zilei