07:13 20 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.52
  • USD17.64
  • RUB0.28
  • RON4.12
  • UAH0.72
Fondul Monetar Internațional

Exclusiv: Voronin face praf FMI - am reușit pentru că voi nu ați fost aici (Video)

© REUTERS / YURI GRIPAS
Politică
Sa primesc un link scurt
62110

Fostul președinte moldovean Vladimir Voronin a făcut praf activitatea Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova și a explicat mecanismul prin intermediul căruia FMI ”îi țin de gât pe guvernanți”.

CHIȘINĂU, 20 aug - Sputnik. Fostul președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin a criticat dur activitatea Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, declarând că nicio țară în care a activat FMI nu a avut succes, nici financiar, nici economic.

”Noi fiind la guvernare mai mult de opt ani de zile am supraviețuit fără acest Fond Monetar. Fondul Monetar a dispărut din Moldova imediat după victoria noastră din 2001, pentru noi cest lucru a fost o salvare și o posibilitate de a ne dezvolta de sine stătător. Nu avea cine sta asupra noastră să ne spună că nu trebuie să majorați pensiile, salariile, că inflația trebuie sa fie cutare sau cutare, și multe alte restricții care le înaintează FMI pentru a oferi aceste sume mizerabile de creditare”, a declarat Voronin.

Potrivit lui Voronin, toate țările în care a activat și activează FMI nu au avut succes financiar sau economic. Acesta susține că FMI este ”o mașină de spălat a banilor americani”.

”Unul dintre indicatorii prin intermediul cărora ei controlează foarte strict și îi țin de gât pe guvernanți este inflația. Nu noi stabilim care este coeficientul de inflație, ci fondul Monetar”, a declarat Voronin.

Deputații moldoveni au votat mai multe amendamente care vizează politicile bugetar-fiscală și vamală, incluse în acordul Republicii Moldova cu FMI.

Amintim că și consilierul președintelui Republicii Moldova Ion Chicu susține că Acordul încheiat de autoritățile țării cu Fondul Monetar Internațional va avea consecințe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei naționale.

”Condițiile impuse de FMI nu sunt adecvate și relevante situației. Moldova nu se află în situația de a accepta orice ultimatum din partea funcționarilor acestei instituții”, susține consilierul prezidențial, fost ministru al Finanțelor.

Tematic

Experți: Politicienii de la Chișinău negociază păgubos cu FMI și alți parteneri externi
De ce Moldova a acceptat atât de ușor condițiile FMI
Dezvăluiri scandaloase: Ion Chicu spune că Republica Moldova se poate descurca fără FMI
Tagurile:
video, FMI, exclusiv, Vladimir Voronin


Știrile Zilei