16:44 24 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.66
  • USD17.73
  • RUB0.29
  • RON4.11
  • UAH0.73
Politică
Sa primesc un link scurt
15810

Președintele Comisiei de la Veneția i-a transmis un mesaj președintelui Curții Constituționale din Moldova, Vladimir Țurcan.

CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. Președintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, i-a adresat un mesaj de felicitare judecătorului Vladimir Țurcan cu prilejul alegerii acestuia în funcția de judecător al Curții Constituționale.

Judecătorii Curţii Constituţionale l-au ales luni, 19 august, în calitate de preşedinte al Curţii pe Vladimir Ţurcan. Potrivit legii, preşedintele Curţii se alege prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă judecătorul Liuba Şova.

Gianni Buquicchio i-a urat mult succes lui Vladimir Țurcan în postura de președinte al Curții Constituționale. Președintele Comisei de la Veneția și-a exprimat încredrea într-o bună conlucrare cu Curtea Constituțională din Republica Moldova.

Preşedintele Curţii Constituţionale a primit felicitări cu prilejul alegerii în funcţie
Preşedintele Curţii Constituţionale a primit felicitări cu prilejul alegerii în funcţie

Vladimir Ţurcan a mai fost felicitat de președinții mai multor Curți Constituționale din Europa.

Vineri, 16 august, noii judecători ai Curţii Constituționale au depus jurământul în faţa Parlamentului, a preşedintelui Republicii Moldova şi a Consiliului Superior al Magistraturii. Noii judecători ai Curții Constituționale sunt: Vladimir Țurcan și Domnica Manole (numiți de Parlament), Eduard Ababei și Serghei Țurcan (numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii), Liuba Şova şi Nicolae Roşca (numiţi de Guvern).

Curtea Constituţională este compusă din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Tematic

Numire surpriză în Parlament: Un deputat, judecător la Curtea Constituțională
Vladimir Țurcan, exclus din Consiliul Republican al PSRM
Tagurile:
Vladimir Țurcan, Curtea Constitutionala


Știrile Zilei