12:15 19 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.68
  • RUB0.27
  • RON4.12
  • UAH0.72
judecător

Curtea Constituțională se întrunește în ședință: Vezi prima decizie pe care o va lua

© Sputnik / Андрей Старостин
Politică
Sa primesc un link scurt
21410

Curtea Constituțională se întrunește în ședință: Vezi prima decizie pe care o va lua noua componență.

CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. Noua componență a Curții Constituționale se va întruni săptămâna aceasta într-o primă ședință. Cei șase judecători ai Curții Constituționale se vor convoca vineri, 23 august, la ora 9:00, în ședință de lucru.

Judecătorii Curții Constituționale urmează să examineze vineri sesizarea depusă de Comisia Electorală Centrală cu privire la validarea unor mandate de deputat. Este vorba despre mandatele de deputat ce le revin candidaților supleanți, Ruxanda Glavan, de pe lista Partidului Democrat și Serghei Cataranciuc, de pe lista Blocului electoral ”ACUM  Platforma DA-PAS”.

Parlamentul Republicii Moldova a luat act, la 26 iulie, de cererile de demisie a deputatului PD, Otilia Drăguțanu, și a deputatului din partea Blocului electoral ”ACUM  Platforma DA-PAS”, Liliana Onofrei-Nicolaescu.

Decizia Curții Constituționale cu privire la atribuirea mandatelor noilor deputați va intra în vigoare la data adoptării.

Vineri, 16 august, noii judecători ai Curţii Constituționale au depus jurământul în faţa Parlamentului, a preşedintelui Republicii Moldova şi a Consiliului Superior al Magistraturii. Noii judecători ai Curții Constituționale sunt: Vladimir Țurcan și Domnica Manole (numiți de Parlament), Eduard Ababei și Serghei Țurcan (numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii), Liuba Şova şi Nicolae Roşca (numiţi de Guvern).

Judecătorii Curţii Constituţionale l-au ales luni, 19 august, în calitate de preşedinte al Curţii pe Vladimir Ţurcan. Potrivit legii, preşedintele Curţii se alege prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă judecătorul Liuba Şova.

Tematic

Gianni Buquicchio, cu un mesaj către președintele Curții Constituționale din Moldova
Situația se complică: Disputele în jurul Curții Constituționale continuă
Tagurile:
Parlament, deputat, Curtea Constituțională


Știrile Zilei