12:18 19 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.68
  • RUB0.27
  • RON4.12
  • UAH0.72
președinția

Discuții la CSS: Statul vrea să întoarcă în proprietatea sa ”Air Moldova”

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Politică
Sa primesc un link scurt
64 0 0

În cadrul ședinței CSS au fost analizate trei subiecte legate de domeniul aeronautic. Au fost prezentate informații despre compania ”Air Moldova”, despre investigațiile cu privire la semnarea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) și informații despre situația la Aeroportul Mărculești.

CHIȘINĂU, 12 sept – Sputnik. Statul va întreprinde toate acțiunile legale pentru întoarcerea în proprietatea sa a companiei ”Air Moldova”. Sunt premise și argumente documentate care ne permit să anulăm acordul de privatizare a ”Air Moldova”. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele țării, Igor Dodon, după ședința de urgență a Consiliului Superior de Securitate (CSS).

În cadrul acestei ședințe au fost analizate trei subiecte legate de domeniul aeronautic. Au fost prezentate informații despre compania ”Air Moldova”, despre investigațiile cu privire la semnarea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) și informații despre situația la Aeroportul Mărculești. La această ședință au fost invitați și reprezentanții Agenției Proprietății Publice (APP).

Șeful statului a declarat după ședință că în prezent există toate permisele de anulare a acordului de privatizare a ”Air Moldova”.

”În timpul apropiat statul va iniția o cauză în acest sens”, a menționat președintele țării.

Membrii CSS au solicitat informații suplimentare despre situația la ”Air Moldova” și anunță că vor analiza acest aspect, din nou, la următoarea ședință a CSS.

Al doilea subiect analizat de membrii CSS se referă la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC). Președintele a amintit că recent statul a inițiat procesul de reziliere a acordului cu privire la concesionarea AIC, deoarece din momentul inițierii concursului și până la semnarea contractului a fost încălcată legislația.

”Acest lucru este constatat de Guvern și de comisia de anchetă creată în Parlament, care în curând va prezenta un raport detaliat și cu privire la situația de la ”Air Moldova” și cea de la AIC”, a declarat președintele.

Șeful statului a mai spus că acum se muncește foarte mult pentru face auditul investițiilor la AIC.

”Sunt dubii că investiții nu au fost. Statul trebuia să facă acest audit, dar nimeni nu a avut niciun interes în acest sens”, a menționat Dodon.

Întâlnire de gradul zero astăzi la Președinția Republicii Moldova>>>

CSS a examinat și situația la întreprinderea de stat ”Aeroportul Internațional Mărculești”. Membrii CSS urmează să decidă în baza informațiilor prezentate de conducerea aeroportului cum va fi utilizat acest aeroport.

În opinia șefului statului, ar fi bine ca acest aeroport să fie transformat în aeroport internațional de pasageri la nordul țării.

”Este un activ important al statului care dispune și de infrastructura necesară. Dacă vom mai deschide un aeroport, în primul rând se va dezvolta infrastructura regională și în al doilea rând vor fi create condiții de competitivitate, vor fi și prețuri mai joase. Acum monopolul îl deține AIC”, a declarat președintele țării. 

Tematic

Guvernul a abrogat hotărârile privind concesionarea Aeroportului: Ce va urma
Ce efect va avea abrogarea hotărârilor privind concesionarea Aeroportului Chișinău
Tagurile:
aeroport, contract de concesionare, AIC


Știrile Zilei