05:43 27 Mai 2020
În direct
  • EUR19.41
  • USD17.72
  • RUB0.25
  • RON4.01
  • UAH0.66
Politică
Sa primesc un link scurt
18001

Politologul Ivan Meziuho consideră că istoria celor două războaie mondiale i-a învățat pe europeni să nu se alieze cu cei care sunt împotriva Rusiei.

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Cetățenii din țările Uniunii Europene au răspuns la întrebarea de partea cui ar fi în cazul în care s-ar declanșa un conflict între SUA și Rusia.

Potrivit datelor sondajului Consiliului European în domeniul relațiilor internaționale, între 53 și 85 de procente din numărul europenilor au preferat menținerea neutralității.

Chiar și în Polonia, 45 procente dintre persoanele chestionate nu s-ar alătura niciuneia dintre părți. Totodată, 33 de procente dintre polonezi ar susține SUA.

De la trei până la nouă procente din numărul locuitorilor din 14 țări membre ale UE contează pe SUA, iar 26–60 la sută își pun speranțele doar în Uniunea Europeană.

Despre această poziție a europenilor a vorbit în studioul radio Sputnik politologul Ivan Meziuho. Potrivit acestuia, pornind de la istoria celor două războaie mondiale, observăm că un șir de popoare europene, atunci când pericolul era aproape, întotdeauna au căutat să-și demonstreze neutralitatea.

Însă deseori această tactică era perdantă și ducea la faptul că țările respective erau ocupate, susține politologul.

„Un șir de state europene își dau seama că SUA folosesc Vechiul Continent în interesul lor, dirijează elitele naționale ale statelor europene și nu-și bat capul de bunăstarea locuitorilor UE. Cred că mulți locuitori ai Europei deja sunt conștienți de efectul distrugător al războiului sancțiunilor. Din cauza acestui război au de suferit producătorii europeni de mărfuri și, în pofida propagandei antirusești, majoritatea locuitorilor UE conștientizează faptul că trebuie să ajungi la o înțelegere cu Rusia. Anume prin asta poate fi explicate aceaste stări de spirit”, a spus politologul.

Tematic

UE îndeamnă SUA și Rusia să evite o nouă cursă a înarmărilor
Fost ministru: Țara a devenit mai săracă din cauza influenței SUA
Tagurile:
Rusia, SUA, Europa


Știrile Zilei