17:47 15 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.38
  • USD17.56
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.71

Dodon va ține un discurs în cadrul summitului UEEA

© Sputnik / Владислав Воднев
Politică
Sa primesc un link scurt
70 0 0

La Erevan, șeful statului are planificate mai multe întrevederi bilaterale cu liderii unui șir de țări.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va rosti un discurs în cadrul ședinței lărgite a summit-ului Uniunii Economice Eurasiatice.

”Întreprind o vizită de lucru de o zi la Erevan, unde va avea loc ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice. În calitate de Președinte al țării cu statut de observator, voi rosti un discurs în cadrul ședinței lărgite a summit-ului, iar în marja evenimentului, voi avea întrevederi bilaterale cu mai mulți lideri ai altor țări”, a scris Dodon pe Facebook.

Potrivit șefului statului, la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice vor participa șefii statelor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice: Vladimir Putin, Președintele Federației Ruse, Alexandr Lukașenko, Președintele Republicii Belarus, Kassym-Jomart Tokayev, Președintele Republicii Kazahstan, Sooronbay Jeenbekov, Președintele Republicii Kîrgîzstan, precum și Nikol Pashinyan, prim-ministrul Republicii Armenia.

Drapelele țărilor-membre ale UEEA
© Sputnik / Табылды Кадырбеков

De asemenea, la Erevan vor fi prezenți Hassan Rohani, Președintele Republicii Iran și Lee Hsien Loong, prim-ministrul Republicii Singapore, cu care va fi semnat un acord cu privire la crearea Zonei de Comerț Liber dintre UEEA și Singapore.

Uniunea Economică Eurasiatică a fost creată în baza Uniunii Vamale dintre Rusia, Kazahstan, Belarus și a Spațiului Economic Unic. Este o organizație internațională regională de integrare economică. Actualmente, membri ai UEEA sunt Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia și Kirghizia. UEEA este una dintre cele mai mari uniuni economice, cu peste 183 milioane de consumatori. Funcționează în baza normelor universale și a principiilor OMC. A fost creată o piață comună, cu circulația liberă a mărfurilor, capitalurilor și forței de muncă.

În decembrie 2018, Republica Moldova a participat pentru prima dată la summit-ul UEEA în calitate de observator, după ce a devenit prima țară care a obținut un astfel de statut.

Tematic

Pentru Moldova nu este obligatorie granița comună cu UEEA
Tagurile:
Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA), summit, Dodon


Știrile Zilei