17:52 15 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.38
  • USD17.56
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.71
Igor Dodon și Maia Sandu

Fricțiuni în sânul puterii: Cu cine vor sta la masă Dodon, Sandu și Năstase după alegeri

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
20710

Puncte de vedere diferite sau chiar disensiuni în sânul partenerilor politici care au constituit noua guvernare de la Chișinău: până unde ajung reproșurile.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Președintelui Igor Dodon îi răspunde liderului PPDA, Andrei Năstase, și premierului Maia Sandu care l-au acuzat de lipsă de bărbăție pentru faptul că nu a cerut la Adunarea Generală a ONU retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost întrebat de jurnaliștii publicației tribuna.md dacă nu cumva declarațiile făcute de Maia Sandu și Andrei Năstase pe marginea discursului ținut de președinte la Adunarea Generală a ONU afectează relațiile lui cu cei doi lideri politici. Amintim că Maia Sandu și Andrei Năstase i-au imputat faptul că nu a cerut de la tribuna Adunării Parlamentare a ONU retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Mai mul, premierul Sandu a i-a reproșat lui Dodon că "nu a avut bărbăția de a cere ceea ce au cerut anterior predecesorii săi, inclusiv domnul președinte Voronin, și anume retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova".

Dodon: Năstase ar putea să se trezească că stă singur la masă 

Igor Dodon a ținut să-i dea replica mai întâi lui Andrei Năstae, despre care a spus că nu este surprins că face astfel de declarații odată ce liderul PPDA se află în campanie electorală.

Totuși, el i-a sugerat să nu uite că sunt parteneri politici și o astfel de abordare neprietenească ar putea să ducă la destrămarea coaliției de guvernare.

"Andrei Năstase este în campanie electorală şi are nevoie probabil să facă multe declarații de acest gen pentru spectacolul său electoral, deci nu mă surprind declarațiile lui. El spune şi face multe lucruri năstrușnice în ultima perioadă ca să se facă remarcat, dar nu trebuie să uite că după alegerile locale trebuie să se întoarcă la aceeași masă de lucru cu cei pe care acum îi abordează într-o manieră destul de neprietenoasă şi ar putea să se trezească că sta singur la masă, că nu mai vrea nimeni să stea lângă el", a declarat el.

Dodon, despre nivelul de bărbăție a Maiei Sandu 

Replica lui Igor Dodon a fost la fel de dură și în cazul Maiei Sandu, mai ales că aceasta a spus că șeful statului "nu a avut bărbăție".

"Însă Maia Sandu m-a surprins, a coborât la nivelul unui limbaj care nu cred că îi face cinste. Dacă relațiile dintre noi s-ar fi rezumat la măsurarea nivelului de bărbăție, Andrei Năstase şi Maia Sandu erau și astăzi în opoziţie, se luptau prin declaraţii cu Plahotniuc, nu ar fi ajuns niciodată în funcții de premieri şi miniştri la guvernare. De aceea, prefer să tratez aceste derapaje de limbaj ca simple descărcări ale unor emoții sau frustrări şi să nu le dau o importanță care să afecteze relațiile noastre", a afirmat șeful statului.

Ce mesaj au transmis Rusiei Maia Sandu și Andrei Năstase de ziua comemorării deportaților>>>

Totuși, în final, președintele Igor Dodon a adoptat un ton conciliant.

"Eu cred că mai util este ca acum să discutăm despre maturitatea noastră politică, despre cum putem să demonstrăm o abordare echilibrată şi eficientă în actul de guvernare. Oamenii trebuie să ne dea aprecieri, nu să ne dăm noi între noi. Iar oamenii o să ne judece nu după discursurile noastre, dar după ceea ce facem efectiv pentru ca viața lor să fie mai bună. Asta așteaptă ei de la noi, nu să vadă că ne aruncăm săgeţi", a conchis el.

Tagurile:
nastase, Sandu, Dodon


Știrile Zilei