03:02 15 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.38
  • USD17.56
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.71
Moldova UE

Brînzan, despre exporturi și „Carte Verde”, în cadrul vizitei la Bruxelles - detalii

© Photo: Agora
Politică
Sa primesc un link scurt
163 0 0

Vadim Brînzan a subliniat la Bruxelles că UE este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Ministrul a discutat și despre dezvoltarea pieţei de asigurări auto din Republica Moldova, inclusiv despre combaterea falsificării polițelor „Carte Verde”.

CHIȘINĂU, 01 oct – Sputnik. Exporturile Republicii Moldova pe piața Uniunii Europene (UE) au atins în 2019  65% din total exporturilor Republicii Moldova, ca urmare a implementării Acordului de Asociere, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, la cea de-a V-a reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova, desfăîșurată luni, 30 octombrie, la Bruxelles.

„Pot anunța cu mândrie că Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova. În ciuda circumstanțelor politice și economice dificile din ultimii 5 ani din Moldova, am reușit să stabilim relații economice puternice cu partenerii UE. Antreprenorii moldoveni utilizează pe deplin contingentele tarifare pentru UE și sperăm la o deschidere a pieței și pentru alte produse în viitorul apropiat”, a menționat Vadim Brînzan.

Notăm, în context, că deficitul balanței comerciale a Republicii Moldova a fost de 1 miliard 725 de milioane de euro în ianuarie-iulie 2019, în creștere cu 2% comparativ cu indicatorul din 2018. Reexporturile de mărfuri străine au avut o pondere de 30% în totalul exporturilor moldovenești în perioada menționată. Importurile din UE ale Republicii Moldova au deținut o cotă de 50% în intervalul ianuarie-iulie 2019. 

În cadrul reuniunii de la Bruxelles, prezidată de premierul Maia Sandu, s-a discutat despre rezultatele înregistrate în procesul de implementare a Acordului de asociere UE-Moldova, dar și „despre provocările cu care se confruntă țara noastră”, potrivit Serviciului de presă al Ministerului Economiei.

Totodată, ministrul Vadim Brînzan a prezentat domeniile prioritare de dezvoltare ale Republicii Moldova.

Printre subiectele discutate de ministru în cadrul reuniunii s-au numărat creșterea economică, dezvoltarea sectorului energetic, îmbunătățirea mediului de afaceri, extinderea sectorului IT, reducerea tarifelor de roaming între UE și Republica Moldova.

La Bruxelles, Vadim Brînzan a avut și o întrevedere cu președintele Consiliului Birourilor a Organizației de Management a sistemului „Cartea Verde”. Interlocutorii au discutat despre fortificarea pieţei de asigurări auto din Republica Moldova și identificarea unor metode viabile de combatere a falsificării polițelor de asigurare „Carte Verde”, potrivit sursei oficiale.

Tematic

Hoție, export de cetățeni și consum de importuri: Expert, despre economia Moldovei
Experți: Politicienii de la Chișinău negociază păgubos cu FMI și alți parteneri externi
Tagurile:
Vadim Brînzan, Carte Verde, exporturi, Bruxelles


Știrile Zilei