02:12 01 Aprilie 2020
În direct
  • EUR19.96
  • USD18.23
  • RUB0.23
  • RON4.14
  • UAH0.66
Politică
Sa primesc un link scurt
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (205)
85 0 0

Raportul privind funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova va fi prezentat la APCE.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Raportul privind funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova va fi prezentat, pe 3 octombrie, la Strasbourg, în cadrul sesiunii de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). 

Autorii documentului sunt coraportorii din cadrul Comisiei pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor de către statele membre ale Consiliului Europei (Comitetul de monitorizare), Egidijus Vareikis (Lituania) și Maryvonne Blondin (Franța).

Raportul se referă la acțiunile întreprinse de autoritățile Republicii Moldova privind depolitizarea și asigurarea independenței instituțiilor de stat, în special în sistemul justiției, de luptă cu corupția, de elucidare a circumstanțelor devalizării sistemului  bancar.

Agenda sesiunii include, de asemenea, nominalizarea câștigătorului Premiului pentru pace ”Václav Havel”, numele căruia va fi anunțat până la finele zilei de astăzi. Premiul va fi înmânat în cadrul unei ceremonii speciale din cadrul ședinței plenare.

Totodată, președintele francez Emmanuel Macron va ține un discurs în fața parlamentarilor APCE, marți, 1 octombrie. 

APCE se va concentra, de asemenea, asupra aspectelor ce țin de protecția denunțătorilor, standardele generale ale instituțiilor ombudsmanului și protecției victimelor terorismului, precum și conservarea patrimoniului cultural evreiesc. Membrii APCE vor mai discuta și rapoartele cu privire la ”refugiații climatici” și migrația forței de muncă în Europa de Est, violența obstetrică și ginecologică etc.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) s-a convocat în sesiunea de toamnă, care are loc în perioada de 30 septembrie – 4 octombrie, la Strasbourg.

Din delegația Parlamentului Republicii Moldova fac parte șeful delegației naționale la APCE Doina Gherman, președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, și membrii delegației Inga Grigoriu, vicepreședintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, și Andrian Candu, membru al Comisiei politică externă și integrare europeană.

Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (205)

Tematic

Alegeri locale în Moldova: Ce le-a spus Zinaida Greceanîi raportorilor APCE
Raportorii APCE vor să știe când va fi depolitizată justiția în Moldova
Tagurile:
Moldova, democrație, APCE, raport


Știrile Zilei