15:42 13 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.28
  • USD17.32
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.74
Parlament

Parlamentul a încheiat ancheta în cazul fraudei bancare: Ce va urma

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (104)
154 0 0

Raportul Comisiei are 55 de pagini și urmează a fi remis Guvernului, Băncii Naționale a Moldovei, Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție și Serviciului de Informații și Securitate.

CHIȘINĂU, 17 oct – Sputnik. Parlamentul de la Chișinău a luat act de raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Reduplica Moldova și investigării fraudei bancare. Raportul a fost aprobat cu votul majorității deputaților prezenți în sala de plen a Legislativului.

Potrivit hotărârii, Președintelui Parlamentului i se propune constatarea eventualelor circumstanțe ce ar permite inițierea procedurii de revocare din funcție a viceguvernatorilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Ion Sturzu și Aureliu Cincilei.

Guvernul și BNM, în termen de 60 de zile, vor examina oportunitatea desecretizării și publicării tuturor materialelor legate de devalizarea sistemului bancar, în măsura în care acest fapt nu va prejudicia mersul anchetei, precum și revizuirii Legii privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat din 17 noiembrie 2014 şi din 01 aprilie 2015. De asemenea, Guvernul și BNM urmează să inițieze semnarea acordurilor cu toate țările-zonele offshore privind schimbul de informații fiscale.

Ministerul Finanțelor, în termen de 90 de zile, va organiza un audit privind legalitatea, inclusiv modalitatea, repartizării mijloacelor financiare acordate în calitate de credite de urgență de către BNM pentru ”Banca de Economii”, ”Banca Socială” și ”Unibank” în perioada anilor 2014-2015.

Procuraturii Generale i se solicită examinarea cauzei stagnării admise de către Procuratura Anticorupție în perioada 2015-2019 în procedurile de investigare a procesului de devalizare a sistemului bancar; intensificarea colaborării cu serviciile speciale ale altor țări în vederea investigării fraudei bancare și recuperării mijloacelor sustrase, în special, cu FBI; prezentarea Parlamentului, în termen de 30 de zile, a unui raport privind devalizarea sistemului bancar.

Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Reduplica Moldova și investigării fraudei bancare a fost constituită de Parlament pe 10 iunie 2019, având în componența sa cinci membri, inclusiv Președintele Comisiei Alexandru Slusari. Scopul Comisiei a fost aprecierea politică a acțiunilor/inacțiunilor politicienilor și demnitarilor de stat abilitați cu atribuții legale în domeniul financiar-bancar, care au favorizat demararea, organizarea și realizarea procesului de devalizare a sistemului bancar în perioada anilor 2011-2015.

Raportul Comisiei are 55 de pagini și urmează a fi remis Guvernului, Băncii Naționale a Moldovei, Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție și Serviciului de Informații și Securitate.

Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (104)

Tematic

Candu arată cu degetul la Partidul Șor după publicarea raportului Kroll 2
Raportul Kroll 2 va fi dat publicității: Iată și unele nume
Tagurile:
Parlament, frauda bancară


Știrile Zilei