17:43 11 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.23
  • USD17.35
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.74
parlament

Șefii autorităților publice vor fi dați afară mai ușor din funcții

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (104)
144 0 0

Deputații din Blocul Politic ACUM au prezentat un proiect de lege care prevede noi reguli de revocare din funcție a șefilor autorităților publice autonome, înainte de încheierea mandatului.

CHIȘINĂU, 18 oct – Sputnik. Șefii autoritățile publice autonome aflate sub control parlamentar sau în coordonarea altor autorități publice ar putea fi demiși mai ușor. Deputații din Blocul Politic ACUM au anunțat că vor înregistra în Parlament un proiect de lege care ”are menirea să responsabilizeze autoritățile publice autonome aflate sub control parlamentar sau în coordonarea altor autorități publice”.

”La momentul de față, un șir de conducători de autorități publice, deși nu își îndeplinesc corespunzător atribuțiile, nu pot fi eliberați, destituiți, revocați întrucât legislația nu conține temeiuri pentru aceasta. Proiectul de lege introduce temeiuri suplimentare de revocare, astfel încât să facă posibilă încetarea mandatelor demnitarilor care nu se isprăvesc cu competențele stabilite de lege sau, mai rău, încalcă deliberat legea”, a declarat deputatul Sergiu Litvinenco, unul din autorii proiectului.

Potrivit lui, administratorii acestor instituții de stat vor fi destituiți din funcție dacă nu-și vor îndeplini atribuțiile de serviciu.

”Noi vom introduce temeiuri suplimentare de revocare în legile speciale de funcționare a acestor autorități publice, conform cărora dacă acești demnitari nu-și îndeplinesc competențele stabilite de lege sau dacă încalcă legea, să fie destituiți”, a explicat Litvinenco.  

Acest proiect de lege vizează șefii de la Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Audiovizualului, Consiliul Concurenței, Autoritatea Națională de Integritate, Serviciul pentru spălarea banilor, ANRE și Autoritatea Națională de Soluționare a Contestațiilor.

”În legile de organizare și funcționare a acestor autorități publice se vor introduce prevederi care vor permite Parlamentului sau altor instituții să facă evaluarea conducătorilor acestor instituții publice”, a spus deputatul.

Vor exista două tipuri de evaluări. Prima evaluare: ad-hoc, care va fi făcută de Parlament în orice moment. Și a doua: evaluarea anuală, când aceste autorități publice prezintă raportul de activitate.

”În funcție de concluziile la care ajung evaluatorii, dacă se va constata că șefii acestor autorități nu și-au îndeplinit atribuțiile, atunci persoanele respective pot fi revocate din funcție. Conceptul de inamovibilitate anume la asta se referă”, a explicat autorul.

Reguli noi la numirea șefilor la Consiliul Concurenței și Consiliul Audiovizualului

În cazul Consiliului Concurenței și Consiliului Audiovizualului, deputații mai propun și restructurarea acestor autorități. Este vorba despre micșorarea numărului de membri. Astfel, numărul membrilor CA va fi micșorat de la 9 la 7, iar ai CC de la 5 la 3.

”Proiectul mai propune încetarea de drept a mandatelor membrilor acestor două structuri, odată cu intrarea în vigoare a legii. Odată cu încetarea mandatelor, Parlamentul urmează să numească interimari”, a declarat Litvinenco.

Deputatul susține că, potrivit proiectului de lege, imediat ce intervine interimatul la aceste structuri, va fi anunțat concurs public de ocupare a funcțiilor vacante.

”Propunem ca aceste concursuri să fie organizate nu de comisiile parlamentare de profil, dar de comisii constituite de comisiile parlamentare de profil, dar fără implicarea politicului. În funcție de deciziile comisiilor, comisia parlamentară va propune plenului Parlamentului persoanele care au promovat aceste concursuri”, a menționat autorul proiectului.

Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (104)

Tematic

Noi numiri și demisii la Guvern: O agenție rămâne fără director general
Parlamentul va vota o nouă demisie: Cine este șeful care pleacă din funcție
Tagurile:
eliberare din functie, revocare, demisie


Știrile Zilei