21:36 15 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.10
  • RUB0.24
  • RON4.01
  • UAH0.63
Politică
Sa primesc un link scurt
285 0 0

Ministrul Justiției, Olesea Stamate spune că se impune o reevaluarea a candidaților după ce comisia pentru preselecția candidatului la funcția de procuror general a anunțat rezultatele preliminare. Iată motivul.

CHIȘINĂU, 1 nov - Sputnik. Se impune o reevaluare a candidaților la funcția de procuror, spune ministrul Justiției Olesea Stamate, menționând într-o postare pe Facebook că înțelege și acceptă nemultumirile legate de rezultatele preliminare anunțate de Comisia pentru preselecția candidatului la funcția de procuror general. Mesajul ministrului vine după ce marți, tot într-o postare pe Facebook, aceasta anunța despre corectitudinea și obiectivitatea comisiei.

„Comisia a evaluat obiectiv toti candidatii, si a decis, prin consens, asupra candidatilor preselectati”, a scris Olesea Stamate.

Tot atunci, Stamate a făcut publice și numele candidaților care au trecut concursul la etapa următoare și care au stârnit un val de critici și nemulțumiri în spațiul public. Acesta ar fi motivul pentru care, Olesea Stamate vrea reevaluarea rezultatelor comisiei.

Stamate spune că nemulțumirile apărute în spațiul public țin strict de rezultatul acestor evaluări și nu de procesul de evaluare a prestației candidaților de către comisie. Înseamnă oare aceasta că în lista scurtă au ajuns nu tocmai cine trebuia să ajungă?

De ce totuși se cere o reevaluare a candidaților, dacă membrii comisiei și-au făcut munca onest și corect, iar ca dovadă a obiectivității aprecierii fiecărui candidat, Olesea Stamate ne propunea înregistrările video cu proba interviului.

În mesajul de astăzi, Olesea Stamate afirmă că „după ce au fost cunoscuți candidații din lista scurtă, au continuat să apară informații de care membrii comisiei nu dispuneau la momentul evaluărilor”. Despre ce informații este vorba Stamate nu spune, dar face aluzii că ar fi legate de probleme de integritate, așa cum se vehicula în spațiul public. 
„Ce nu ne-a reușit este sa verificăm integritatea candidaților așa cu ne-am fi dorit. Totuși, misiunea comisiei a fost să eliminăm pe de-a dreptul candidați toxici, cu grave probleme de integritate. Nu avem un Igor Popa, nu avem un Harunjen printre candidații care la moment sunt în lista scurtă. Nu avem oameni clar afiliați regimului oligarhic”, a mai scris Olesea Stamate.

Se pare că informațiile despre care vorbește ministrul Justiției, Olesea Stamate au apărut după ce aceasta a venit cu un apel către cetățeni și reprezentanții societății civile, cerându-le acestora anumite informații cu privire la candidații pentru funcția de procuror general.

Totodată, ea lasă să se înțeleagă că, în urma reevaluării, rezultatele s-ar putea schimba.

„Se impune o reevaluare, despre rezultatele căreia, totuși, nu vă pot promite nimic. Pentru că în cadrul comisiei nu sunt oameni care execută indicații, ci am invitat oameni care decid în baza faptelor, opiniile cărora o să fie respectate pe deplin”.

Lucrările comisiei nu au fost finalizate, iar lista scurtă nu a fost remisă către Consiliul Superior al Procurorilor.

Premierul Maia Sandu: Apel către membrii Comisiei de Preselectare a Procurorului General>>>

Olesea Stamate mai precizează că discuțiile privind reevaluarea au fost inițiate în încercarea de a verificată veridicitatea informațiilor apărute după ce a fost prezentată lista scurtă a candidaților la șefia Procuraturii, ”precum și suficiența acesteia pentru a ne modifica decizia comisiei”.

„O să ne mai întrunim o dată și o să analizăm repetat informația care a apărut, precum și cea pe care am putut-o obține între timp pentru a ne reevalua decizia” scrie ministrul Justiției.

În lista scurtă a candidaților la funcția de Procuror General apar numele lui Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo. Procurorul General urmează a fi numit pentru un mandat de șapte ani.

Tematic

Va interveni sau nu Curtea Constituțională în alegerea procurorului general
Tagurile:
Ministrul Justiţiei, Procuror


Știrile Zilei