17:00 11 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.23
  • USD17.35
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.74
Alegeri locale în Chișinău 2019

De ce votanții „de dreapta” din Chișinău n-au mers la vot să-și aleagă primarul – expert

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (40)
20820

Specificul campaniei electorale a socialiștilor și acțiunile vagi ale dreptei au determinat victoria lui Ion Ceban în alegerile locale, a apreciat analistul politic Corneliu Curea, invitat în studioul Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Strategia socialiștilor a vizat mobilizarea electoratului din sectoarele Botanica și Râșcani ale Chișinăului și, după cum arată rezultatele alegerilor, acest lucru le-a reușit. Voturi suplimentare în favoarea lui Ion Ceban au fost obținute anume din aceste sectoare, a fost de părere analistul politic Corneliu Ciurea

În același timp, Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM pentru Primăria Chișinău, nu a atras suficiente voturi suburbii, care în mod tradițional votau pentru forțele politice „de dreapta”, a punctat Corneliu Curea, invitat în studioul Sputnik Moldova.

Analistul politic a adăugat că „suburbiile au căzut sub presiunea sub care s-au pomenit toți alegătorii „de dreapta” din Chișinău”.

”De obicei, ei votau pentru „răul cel mai mic”, dar de data aceasta nu s-au decis să voteze conform acestui principiu”, a apreciat Corneliu Ciurea.

În opinia expertului, strategia „dreptei”, în cazul scrutinului din Chișinău, a fost că alegătorul „de dreapta” nu va avea unde să fugă și, prin urmare, va vota în favoarea lui Năstase - dar acest lucru nu s-a întâmplat de această dată.

Forțele „de dreapta” ar fi contat pe faptul că alegătorii îl vor vota pe Năstase nu din considerentul că i-ar fi susținători, dar pentru a nu admite victoria forțelor „de stânga”, a sintetizat Corneliu Ciurea.

Însă „dezamăgirea în Năstase a atins un asemenea nivel, încât electoratul „de dreapta” nu a dorit să participe la vot” – „în aceasta a constat mecanismul victoriei lui Ion Ceban”, a adăugat expertul politic.

”L-am întrebat ieri pe Ion Ceban de ce dezamăgirea electoratului „de dreapta” a atins punctul critic. El a răspuns că, în primul rând, campania agresivă a lui Năstase a fost de vină și, în al doilea rând, activitatea acestuia la Ministerul de Interne a condus la acest rezultat”, a declarat Corneliu Ciurea.

Expertul politic consideră însă că motivele sunt mult mai profunde și decurg din  neacceptarea de către alegători a viziunii politice pe care „dreapta” o promovează în ultima vreme.

Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (40)

Tematic

Bilanț după turul doi: Partidele cu cei mai mulți primari în centre raionale și municipii
Municipiul Chișinău are un nou primar: Cum au votat alegătorii din Capitală și suburbii
Tagurile:
Primarul Capitalei, primarul, Forţe de dreapta, partide de dreapta, Chișinău


Știrile Zilei