18:16 11 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.23
  • USD17.35
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.74
MAE al Franței

Moldova va avea un nou ambasador în Franța – detalii din CV

© AFP 2019 / Ludovic Marin
Politică
Sa primesc un link scurt
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (104)
21310

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită Parlamentului aviz consultativ asupra candidaturii noului ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Franța.

CHIȘINĂU, 6 nov – Sputnik. Comisia parlamentară pentru politica externă și integrare europeană urmează să dea astăzi, 6 noiembrie, aviz consultativ privind desemnarea lui Victor Chirilă în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Franța. Candidatura lui Chirilă pentru această funcție a fost propusă de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Candidatura lui Chirilă trebuie să fie avizată în cadrul ședinței de Guvern. Acesta urmează să fie numit în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Franța în baza unui decret al președintelui țării, Igor Dodon.

Cine este Victor Chirilă

Victor Chirilă are o vastă pregătire și experiență în domeniul diplomatic. Și-a făcut masteratul în Politici Publice Europene la Universitatea din Edinburgh. A absolvit Școala Naționala de Studii Politice și Administrative din București, România, unde a fost licențiat în Relații Internaționale. Victor Chirilă a făcut Facultatea de Istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România.

A deținut funcția de director executiv la Asociația pentru Politica Externă. A fost  consilier pentru politica externă al prim-ministrului Republicii Moldova, Vladimir Filat, în anii 2011-2012.

Are experiență profesională și în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, unde a deținut funcțiile de șef adjunct de direcție, șef de cabinet, secretar.

În anii 2001 – 2004, a activat în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în SUA, în calitate de consilier.

Cunoaște limbile româna, rusă și engleză.

Victor Chirilă este născut la 12 august 1971. S-a născut în satul Lăpușna, raionul Hâncești. Este căsătorit și are doi copii

Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (104)

Tematic

Guvernul a rechemat mai mulți ambasadori și a demis mai mulți funcționari
Ce a discutat Igor Dodon cu ambasadorii acreditați în Moldova
Tagurile:
Parlament, Moldova, Franța, ambasador


Știrile Zilei