03:08 05 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.39
  • RUB0.25
  • RON4.03
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
677 0 0

Ultima oră: vineri, 8 noiembrie, ora 15:00, exact la cinci luni de la crearea alianței PSRM-ACUM, va deveni clar viitorul coaliției.

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a anunțat că va propune astăzi, 7 noiembrie, Biroului Permanent al Parlamentului să convoace ședința Legislativului, vineri, la ora 15:00. La această ședință urmează să fie dezbătute modificările votate la Legea cu privire la Procuratură, care au fost adoptate de Guvern prin asumare de răspundere în data de 6 noiembrie.

Greceanîi a declarat că, înainte de ședința plenară a Parlamentului, premierul Maia Sandu va fi invitat la ședința fracțiunii PSRM.

”Mâine la ora 9:00, o vom invita pe doamna Sandu la ședința fracțiunii PSRM”, a declarat președintele Parlamentului.   

Greceanăi a spus că în Parlament a fost deja înregistrată Hotărârea Guvernului privind angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură.

În opinia președintelui Parlamentului, actuala coaliție de guvernare PSRM-ACUM trebuie menținută ”cu orice preț”.

”Noi trebuie cu orice preț să păstrăm această majoritate parlamentară”, a declarat Greceanîi.

Hotărârea Guvernului privind angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, votată în ședința din 6 noiembrie, a fost publicată în seara zilei de 6 noiembrie în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Potrivit modificărilor votate de Guvern prin angajarea răspunderii, în funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale, prim-ministrul preselectează cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). În vederea verificării integrității candidaților, autoritățile și instituțiile responsabile vor prezenta orice informație necesară sau vor oferi acces la toate informațiile pe care le dețin.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege.

Regulamentul Parlamentului prevede că angajarea răspunderii politice în faţa Parlamentului se declară prin hotărâre a Guvernului, care se prezintă în aceeaşi zi Parlamentului, cu anexarea textului programului, al declaraţiei de politică generală sau al proiectului de lege. Preşedintele Parlamentului dispune de îndată distribuirea hotărârii şi a materialelor adiţionale deputaţilor.

Dacă, în decursul a 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură Guvernului sau dacă moţiunea de cenzură depusă este respinsă, programul, declaraţia de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate şi devin executorii pentru Guvern. Legile adoptate ca rezultat al angajării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului intră în vigoare la data publicării.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, declaraţiei de politică generală sau proiectului de lege, a fost votată.

Tematic

PSRM va propune coaliției de guvernare remanierea unor miniștri din Guvernul Sandu
PSRM: ministrul Stamate trebuie să demisioneze: S-a întrecut orice limită
Tagurile:
Blocul ACUM, PSRM, coaliție


Știrile Zilei