03:59 13 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.17
  • RUB0.24
  • RON4.01
  • UAH0.64
Politică
Sa primesc un link scurt
176 0 0

Ministrul Justiției, care recent a avut a avut o întrevedere cu președintele Comisiei europene de la Veneția, a anunțat pentru presă la ce etapă este procesul de reformare a justiției și spune că numărul judecătorilor CSJ nu va fi redus.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Niciun concept ajustat al reformei justiției conform recomandărilor Comisiei de la Veneția și niciun proiect de lege în acest sens nu a existat. Declarația a fost făcută de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, după ședința Cabinetului de Miniștri.

Potrivit lui Nagacevschi, pentru a putea obține un aviz al Comisiei de la Veneția în data de 7-8 decembrie 2019, un proiect de lege ar fi trebuit expediat Comisiei cel târziu la data de 1 noiembrie.

„În condițiile respective, nu am avut altă cale decât să pregătesc de urgență un concept ajustat al reformei justiției, pe care l-am și expediat către Comisia de la Veneția”, a declarat ministrul Justiției.  

Totodată, Nagacevschi s-a întâlnit la Strasbourg cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, cu care a discutat perspectivele procesului de reformă a justiției, componentele și actorii care urmează a fi implicați în această activitate.

„Am avut întrevederi cu reprezentanți ai Comisiei de la Veneția, ai Consiliului Europei, GRECO, SPT, cărora le-am prezentat viziunile noastre cu privire la reforma justiției, strategia de lungă durată și de durată medie care urmează să fie adoptată la o anumită etapă de către autoritățile de stat. Ea este ajustată în concordanță cu programul de guvernare al noului Guvern”, a precizat Nagacevschi.

El a precizat că se va ține cont de recomandările Comisie de la Veneția de a nu reduce numărul de judecători Curții Supreme de Justiție, de la 34 la 17. Totodată,  Nagacevschi vrea ca ședințele CSJ să fie publice.

Ministrul a mai spus că la draftul strategiei se lucrează în continuare. În baza strategiei va fi elaborat un plan de acțiuni cu termeni exacți de implementare, ceea ce va permite mai multe modificări în sistemul judecătoresc. 

Maia Sandu: Îmi asum responsabilitatea unei eventuale căderi a Guvernului care-l reprezint>>>

Ce ține de proiectul de reformare a justiției, Nagacevschi speră că în luna martie, cel târziu, Republica Moldova să aibă un aviz final al Comisiei de la Veneția, iar din luna mai să înceapă evaluarea extraordinară a judecătorilor.   

Tematic

Ce va fi cu reforma justiției și numirea procurorului general după schimbarea puterii
Tagurile:
reforma justiției, ministrul Justiției, Reformare


Știrile Zilei