11:38 06 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.39
  • RUB0.25
  • RON4.03
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
146 0 0

Igor Dodon a dat asigurări că Chișinăul nu va plăti datoria de 6 miliarde de dolari acumulată de Transnistria pentru gazele naturale livrate de Concernul rus „Gazprom”. Șeful statului a menționat că malul drept al Nistrului nu are datorii curente la gaze.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Președintele Igor Dodon a declarat că Chișinăul nu va plăti datoriile acumulate de regiunea transnistreană pentru gazele naturale livrate de „Gazprom”, în valoare de 6 miliarde de dolari, și că administrația de la Tiraspol ar trebui să rezolve această problemă, informează RIA Novosti.

„Datoriile întreprinderii „Moldovagaz” s-au format în principal din cauza Transnistriei, în timp ce consumatorii de pe malul drept al Nistrului plătesc pentru gaz, nu avem datorii pentru consumul curent. Există datorii relativ mici pentru anii precedenți, datorii istorice care trebuie gestionate, dar Moldova nu va plăti datoria Transnistriei de 6 miliarde de dolari”, a răspuns Igor Dodon la întrebarea jurnaliștilor cu privire la datoriile companiei.

Șeful statului a menționat că datoriile „Moldovagaz” față de „Gazprom” țin de relația dintre aceste două companii.

În prezent, Republica Moldova achiziționează „combustibil albastru” de la „Gazprom” în baza unui acord semnat în 2008, iar prețul gazelor este stabilit în funcție de prețul petrolului pe piețele mondiale, notează agenția de presă citată.

Prețul gazelor rusești furnizate în prezent Republicii Moldova de către concernul „Gazprom” este de 173 de dolari pentru o mie de metri cubi, mai mic cu aproximativ 50 de dolari decât în 2019. Precizarea a fost făcută de președintele consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.

Prețul mediu al gazelor livrate de „Gazprom” a fost în 2019 de 223 de dolari pentru o mie de metri cubi, în unele intervale costul combustibilului ridicându-se și la 235 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi. Astfel, rezultă că „Gazprom” și-a respectat promisiunea de a reduce cu 45-50 de dolari prețul pentru o mie de metri cubi de gaze livrate către „Moldovagaz” din 1 ianuarie 2020. 

Tematic

Moldovagaz vrea să intre pe piețele nereglementate și să livreze gaze comprimate
Ce spune șeful Moldovagaz despre amânarea dării în exploatare a gazoductului Iaşi-Chișinău
Sistemul energetic - Ce a discutat președintele Dodon și șeful ”Moldovagaz” - Video
Tagurile:
gaze, Transnistria, Igor Dodon, Gazprom


Știrile Zilei