04:40 21 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.33
  • USD17.90
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66
Politică
Sa primesc un link scurt
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (122)
212 0 0

Președintele Parlamentului și cel al Comisiei Economie, Buget și Finanțe s-au întâlnit cu conducerea Băncii Naționale a Moldovei și a Fondului de Garantare a Depozitelor. Aflați care sunt provocările la care trebuie să le facă față autoritățile.

CHIȘINĂU, 4 feb - Sputnik. Majorarea plafonului de garantare a depozitelor până la 50 de mii lei, începând cu 1 ianuarie 2020, și lansarea garantării depozitelor persoanelor juridice și a Fondului de rezoluție bancară reprezintă principalele provocări pentru autorități.

Aceste chestiuni au fost discutate de președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Vladimir Golovatiuc, în cadrul întrevederii cu conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și a Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar (FGDB).

”Provocările de actualitate ale fondului sunt majorarea plafonului de garantare a depozitelor până la 50 mii lei începând cu 1 ianuarie 2020, lansarea garantării depozitelor persoanelor juridice și a Fondului de rezoluție bancară”, au declarat reprezentanții Fondului.

În cadrul întrevederii cu guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a fost audiat raportul FGDB pentru 2019, inclusiv evoluția și eventualele riscuri inflaționiste și deflaționiste, situația rezervelor, a creditelor și depozitelor, cursul valutar, transparența și evoluția acționariatului băncilor comerciale, relațiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI), dar și viziunea asupra fortificării capacităților instituției.

Totodată, au fost discutate posibilitățile de susținere a politicilor economice ale Guvernului și de încurajare a dezvoltării sectorului real.

Zinaida Greceanîi a menționat necesitatea identificării măsurilor stimulatorii pentru agenții economici, inclusiv prin creșterea capacității de accesare și asimilare a creditelor de dezvoltare.

O atenție aparte a fost acordată riscurilor legate de extinderea sectorului companiilor de creditare nebancară. Autoritățile precizează că există un proiect de îmbunătățire a cadrului legal care reglementează activitatea Organizațiilor de Creditare Nebancară (OCN) și care urmărește, inclusiv, excluderea riscului de îndatorare excesivă a populației.

Guvernatorul BNM l-a informat pe președintele Parlamentului despre bilanțul actualului program de finanțare cu FMI, dar și despre perspectiva inițierii unui nou program.

Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (122)

Tematic

În ce condiții Moldova ar putea înceta colaborarea cu FMI: Declarația premierului
Tagurile:
Greceanîi, FMI, depozit, Plafon

Știrile Zilei