05:58 03 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.54
  • USD17.50
  • RUB0.25
  • RON4.03
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
176 0 0

Activitatea SIS va fi orientată în 2020 către anihilarea manifestărilor informativ-subversive și elucidarea factorilor de risc caracteristici războiului de tip „hibrid”.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. Colegiul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) s-a întrunit miercuri, 12 februarie, într-o ședință lărgită la care au fost discutate rezultatele activității instituției în 2019 și enunțate obiectivele prioritare pentru anul 2020.

La ședință a participat și președintele Igor Dodon. În mesajul său de salut, șeful statului a menționat că „anul 2019 a fost foarte complicat și plin de provocări, dar noi am reușit să depășim criza politică, inclusiv datorită profesionalismului și patriotismului angajaților SIS”.

 „Vă încurajez să rămâneți în continuare echidistanți, departe de bătăliile politice, să manifestați profesionalism, să promovați valorile democratice și să acționați doar în interesul asigurării securității naționale și a cetățenilor Republicii Moldova”, le-a mai spus Igor Dodon ofițerilor SIS, potrivit comunicatului de presă al instituției.

Igor Dodon la ședința Colegiului SIS
Igor Dodon la ședința Colegiului SIS

Directorul SIS, Alexandr Esaulenco, a vorbit în alocuțiunea sa despre factorii de risc la adresa securității naționale, de natură internă și externă, despre acțiunile de  anihilare a acestora „atât din punct de vedere informativ, cât și contrainformativ”.

Preocupările SIS au inclus în 2019 și informațiile externe „cu referire la poziția principalilor actori geostrategici vizavi de contextul regional, dar și în particular ce vizează Republica Moldova”.

În ședința Colegiului SIS s-a discutat despre amenințările regionale, pericolele transfrontaliere, războaiele informaționale, flagelul extremist-terorist și manifestările de tip hibrid.

Potrivit directorului SIS, în 2020, acțiunile instituției vor fi orientate prioritar „în direcția anihilării manifestărilor informativ-subversive, în vederea neadmiterii ingerințelor de natură să influențeze procesele din sectoarele de importanță națională”. De asemenea, SIS va elucida factorii de risc cu potențial destabilizator ce se înscriu în tacticile războiului de tip „hibrid”, va gestiona alte riscuri de securitate și „amenințări de natură externă cu consecințe asupra climatului de securitate națională”.

Tematic

Cum a comentat SIS declarațiile despre interceptarea unor politicieni și jurnaliști
Val de percheziții în Chișinău, participă SIS: Pește cu paraziți livrat copiilor
Nu SIS-ul ne ascultă telefoanele: Igor Dodon a anunțat cine efectuează mii de interceptări
Tagurile:
Igor Dodon, ședință, SIS


Știrile Zilei