07:35 07 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.13
  • USD18.64
  • RUB0.24
  • RON4.17
  • UAH0.68
Politică
Sa primesc un link scurt
231 0 0

Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan, în anii 1979 -1989, este marcată pe 15 februarie. În 2020 se împlinesc 31 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, proces care s-a desfășurat între 15 mai 1988 și 15 februarie 1989.

CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. Ministrul Apărării, generalul Victor Gaiciuc, a participat pe 14 și 15 februarie la acțiuni de comemorare a combatanților căzuți în războiul din Afganistan, desfășurate la Chișinău și la Hâncești.

În dimineața acestei zile, ministrul Gaiciuc a depus flori și a participat la mitingul comemorativ de la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei — Sfântă Amintire”, din Chişinău, împreună cu prim-ministrul Ion Chicu, ofiţerii din corpul de comandă al Armatei Naţionale, miniștri, militari, veterani şi membri ai familiilor lor.

„Am rude, colegi, camarazi care au luptat în acel război şi am decis să fiu prezent, alături de ei, la acest miting organizat în Piaţa Suveranităţii. În numelor eroilor, am executat un Marş al Memoriei, împreună cu veteranii, militarii şi cetăţenii oraşului, de la monumentul lui Ştefan cel Mare până la Complexul Memorial”, a povestit Victor Gaiciuc pe Facebook despre acțiunea de comemorare de la Hâncești.

Ministrul Apărării a menționat că la războiul din Afganistan, care a avut loc între anii 1979 şi 1989, au participat vreo 12.500 de moldoveni. Dintre aceştia, 301 militari şi-au pierdut viaţa, patru au dispărut fără veste, iar alţii 600 au fost răniţi. Pentru eroismul şi bărbăţia manifestată în luptă au fost decoraţi cu distincţii de stat 1.694 de soldaţi moldoveni.

„Războiul din Afganistan a devenit istorie, dar a lăsat o urmă adâncă şi dureroasă în inima poporului nostru.

Este de datoria noastră, a tuturor, să păstrăm în memorie faptele curajoase ale conaţionalilor noştri care au decedat în Afganistan. În fiecare an, venim în acest loc pentru a-i comemora pe soldaţii care și-au pierdut viața în sângerosul război, dar și pentru a le prezenta onorul celor care au rămas în viață şi să-i cinstim pe veteranii care au participat în acel război”, a menționat Victor Gaiciuc.

Ministrul a subliniat că „ostaşii care au luptat în război au dat dovadă de curaj şi devotament şi şi-au onorat cu demnitate obligaţiile faţă de jurământul militar”.

Zilele acestea, militarii Armatei Naţionale au participat la ceremonii de comemorare a ostaşilor decedaţi în acţiunile de luptă din Afganistan organizate la Bălţi, Cahul, Floreşti, Ungheni, dar şi în centrele raionale Leova, Râşcani, Edineţ, Taraclia, Cimişlia şi Hânceşti.

Tematic

Astăzi sunt comemorați moldovenii căzuți în Afganistan: Mesajul lui Igor Dodon
Tagurile:
Afganistan, Victor Gaiciuc


Știrile Zilei