22:05 30 Martie 2020
În direct
  • EUR19.91
  • USD18.09
  • RUB0.23
  • RON4.12
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
11310

Deputații moldoveni au adoptat astăzi un proiect de lege privind operarea modificărilor la Legea pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind constituirea și funcționarea consiliilor locale și raionale.

CHIȘINĂU, 20 feb - Sputnik. Parlamentul a aprobat joi mai multe modificări la Regulamentul-cadru privind constituirea și funcționarea consiliilor locale și raionale. Potrivit autorilor, modificarea a fost necesară întrucât normele statuate în regulament făceau referire la unele articole dintr-o lege deja abrogată.

Astfel, Consiliile locale vor alege în funcția de viceprimar orice persoană, inclusiv din rândul consilierilor. Parlamentul a aprobat, în două lecturi, în ședința plenară de astăzi, modificări la unele acte legislative.

”Proiectul de lege este elaborat din necesitatea ajustării dispozițiilor Legii pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind constituirea și funcționarea consiliilor locale și raionale la prevederile Legii privind administrația publică locală”, este menționat în nota informativă la proiectul de lege.

Astfel, după validarea mandatului primarului, consiliul sătesc (comunal), orășenesc (municipal) va alege în funcția de viceprimar orice persoană, inclusiv din rândul consilierilor.

Anterior, Parlamentul a modificat Legea privind Administrația Publică locală prin care reglementa că președinții de raioane vor fi aleși din rândul consilierilor, iar viceprimarii vor fi aleși și eliberați din funcție la propunerea primarului. Parlamentul a adoptat, în lectură finală, în cadrul ședinței extraordinare din 15 august, modificările la Legea cu privire la administrația publică locală.

Potrivit modificărilor votate de deputați, viceprimarii vor fi aleși și eliberați din funcție la propunerea primarului, prin decizia Consiliului, adoptată cu votul majorităţii consilierilor aleşi. În cazul în care proiectul de decizie va fi exclus de pe ordinea de zi la două ședințe consecutive de către Consiliu sau nu va întruni numărul necesar de voturi la două ședințe consecutive, primarul va numi sau elibera din funcție viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința Consiliului.

Tematic

Parlamentul a schimbat procedura de numire a președinților de raioane și a viceprimarilor
Tagurile:
viceprimari, Consilii locale, Regulament


Știrile Zilei