09:42 03 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.12
  • USD18.43
  • RUB0.23
  • RON4.17
  • UAH0.67
Politică
Sa primesc un link scurt
111 0 0

Igor Dodon l-a informat pe președintele Comisiei de la Veneția că a remis Parlamentului o inițiativă legislativă ce presupune alegerea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii „potrivit standardelor internaționale”.

CHIȘINĂU, 21 feb – Sputnik. Președintele Igor Dodon s-a întâlnit vineri, 21 februarie, cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, aflat la Chișinău într-o vizită prilejuită de împlinirea a 25 de ani de la înființarea Curții Constituționale.

Între altele, șeful statului l-a informat pe Gianni Buquicchio că a depus în Parlament, o inițiativă legislativă ce vizează modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția și a opiniei Directoratului general Drepturile Omului și Statul de Drept al Consiliului Europei.

Prin acest proiect de lege „se dorește ajustarea conceptului de alegere a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii potrivit standardelor internaționale”, a scris președitele Dodon pe Facebook.

Șeful statului și-a exprimat speranța că proiectul va fi susținut și promovat de Legislativ în cadrul sesiunii actuale, astfel încât legea să fie aplicată în cel mai scurt timp.

Menționăm că, pe 20 februarie, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a publicat lista și dosarele celor 18 persoane care s-au înscris în concursul pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

CSM, cu 12 membri în prezent, are competenţe referitoare la cariera judecătorilor, instruirea iniţială şi continuă a judecătorilor şi a personalului secretariatului instanţelor judecătoreşti, respectarea disciplinei şi eticii magistraţilor, administrarea instanţelor judecătoreşti, alte competenţe în condiţiile legii.

Tematic

Ce urmează: coaliție sau anticipate? Scenariile luate în calcul de Igor Dodon - Video
Dodon și Greceanîi, despre rușinea prin care a trecut Curtea Constituțională în 2019
Igor Dodon: „Ajunge să divizăm oamenii în albi și negri, roșii și albaștri” - Video
Tagurile:
Consiliul Superior al Magistraturii, Comisia de la Veneția, Igor Dodon


Știrile Zilei