10:21 03 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.12
  • USD18.43
  • RUB0.23
  • RON4.17
  • UAH0.67
Politică
Sa primesc un link scurt
89 0 0

După ce a stârnit numeroase controverse în rândul parlamentarilor, proiectul de abrogare a legii privind acordarea cetățeniei prin investiții a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Proiectul de abrogare a legii privind acordarea cetățeniei prin investiții a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței plenare de astăzi. În schimb, Parlamentul a inclus pe agendă inițiativa Guvernului prin care se instituie moratoriu la acordarea cetățeniei prin investiții până în data de 1 ianuarie 2021. 

Proiectul a stârnit discuții în contradictoriu între parlamentari. 

”Nu înțelegem de ce tot amânăm abrogarea legii cetățeniei prin investiții. În fiecare zi supunem riscului regimul liberalizat de vize”, a declarat vicepreședintele PPDA Alexandru Slusari. 

La rândul său, democratul Alexandru Jizdan, care este președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, a precizat că, în perioada de după expirarea ultimului moratoriu instituit de guvern pentru acordarea cetățeniei prin investiție, nu a fost înregistrată nicio solicitare privind dobândirea cetățeniei prin investiții din partea străinilor. 

În cele din urmă, Parlamentul a stabilit că proiectul privind instituirea moratoriului până în data de 1 ianuarie 2021 a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței de mâine, iar între timp comisia de profil urmează să elaboreze un raport asupra inițiativei Guvernului. 

Programul instituit în timpul guvernării PDM prevede posibilitatea obținerii cetăţeniei moldovenești prin contribuția cu cel puţin 100 de mii de euro la Fondul de dezvoltare durabilă sau printr-o investiție directă de 250 de mii de euro în domeniile de dezvoltare strategică.

Anterior, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea față de cetățeniile prin investiții. Potrivit unui raport al Comisiei, statele care oferă cetățenie sau drept de reședință prin investiții expun întreaga Uniune la riscuri sporite în ceea ce privește securitatea, spălarea de bani, evaziunea fiscală și corupția.

Tematic

Parlamentul nu a modificat ieri o lege și iată ce ar putea să se întâmple astăzi
Plahotniuc, cu un proiect de lege pe agenda Parlamentului, despre finanțarea partidelor
Tagurile:
investiții, cetățenie, Parlament


Știrile Zilei