20:09 07 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.13
  • USD18.64
  • RUB0.24
  • RON4.17
  • UAH0.68
Politică
Sa primesc un link scurt
81 0 0

Guvernul a susținut inițiativa lui Igor Dodon ca președintele CSM să poată fi ales nu doar din rândul judecătorilor.

CHIȘINĂU, 25 mart - Sputnik. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind modificarea articolului 5 la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. 

Proiectul a fost înaintat cu titlul de inițiativă legislativă de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Astfel, se propune ca președintele Consiliului Superior al Magistraturii să fie ales din rândul membrilor săi și nu doar din rândul membrilor judecători.

”În susținerea intenției normative, autorul proiectului menționează constatările Comisiei de la Veneția expuse în mai multe sesiuni plenare, invocând că, potrivit standardelor internaționale, posibilitatea alegerii în calitate de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari reprezintă un exercițiu democratic”, se arată în document. 

Guvernul susține că o asemenea prevedere ar putea institui un echilibru între condiția asigurării independenței președintelui Consiliului Superior al Magistraturii și condiția evitării posibilelor tendințe corporative în cadrul Consiliului.

Opoziția parlamentară nu susține aceste modificări. Deputații din opoziție sunt de părere că viitorul președinte al CSM trebuie să fie ales dintre cei patru membri selectați anterior de Parlament, fiind aleși în urma unui concurs. 

Anterior, președintele Igor Dodon l-a informat pe președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, despre inițiativa legislativă ce vizează modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția și a opiniei Directoratului general Drepturile Omului și Statul de Drept al Consiliului Europei.

Tematic

Subvenționarea în agricultură: Decizie importantă luată de Guvern - Detalii
Tagurile:
CSM, Guvern


Știrile Zilei