16:59 05 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.12
  • USD18.43
  • RUB0.23
  • RON4.17
  • UAH0.67
Politică
Sa primesc un link scurt
Coronavirusul, știri de ultima oră (406)
373 0 0

Președintele Igor Dodon și ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, au făcut declarații după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19.

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. Încă 28 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 177.  

„În alte țări este mult mai grav”, a menționat, între altele, șeful statului.

Astăzi au fost examinate în laborator 134 de probe, potrivit ministrului Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Ea a precizat că majoritatea cazurilor noi sunt cu transmisie locală.   

“Dintre cele 28 de cazuri noi, avem trei cazuri de import (o persoană revenită din România și două din Franța) și avem 25 de cazuri cu transmitere locală în localitățile: Chișinău, Cahul, Ialoveni, Soroca, Ștefan Vodă, Hâncești, Orhei și avem înregistrate cazuri noi în regiunea transnistreană”, a spus ministrul Sănătății.

Tratamentul aplicat de medicii moldoveni în cazul COVID-19 – Un progres

“Avem un progres în ceea ce ține de tratamentul care este aplicat de către medicii din Republica Moldova”, a declarat ministrul Sănătății.  

Veronica Dumbrăveanu a precizat că dintre pacienții internați la Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă, 25 nu mai prezintă semne clinice de îmbolnăvire, dar mai rămân a fi internați, dat fiind că testul car ea fost realizat mai este pozitiv. Astfel, persoana ar putea să le contamineze pe alt persoane, chiar dacă el este pe cale să se vindece.

Președintele Igor Dodon a spus că Centrului Unic de Comandă de Gestionare a Crizei Provocate de Virusul COVID-19 a făcut propuneri pentru Comisia Situații Excepționale. Între acestea, medicii din "prinma linie" să fie testați la coronavirus.   

“Preocuparea noastră este de a evita pe cât este posibil cazurile de contaminare în rândul medicilor. De aceea venim cu propunere ca comisia să dispună testarea tutuitor medicilor car sunt implicați în depistarea și acordarea asistenței peroanelor contaminate. Este vorba de, cel puțin, 10 mii de persoane” a spus șeful statului.

Igor Dodon a spus că-i va propune un set de recomandări pentru luarea unor decizii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Unele recomandări se vor referi la declararea mai multor „zile libere” pe parcursul săptămânii viitoare, dar și la restricții mai aspre în privința deplasărilor persoanelor pe timpul nopții. 

În Republica Moldova a fost instituit, pe 13 martie, Cod Roșu de pericol de răspândire a virusului COVID-19. Pe 17 martie, Parlamentul a declarat stare de urgență, instituită până pe 15 mai. O femeie care contractase coronavirusul a decedat pe 18 martie, medicii precizând că ea suferea de câteva boli cronice. În Republica Moldova au fost anunțate oficial două cazuri de însănătoșire după COVID-19.

Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (406)

Tematic

Coronavirus în Moldova: De astăzi activează încă două spitale pentru pacienți cu COVID-19
Tagurile:
Republica Moldova, REpublica Moldova, COVID-19


Știrile Zilei