01:18 29 Mai 2020
În direct
  • EUR19.40
  • USD17.63
  • RUB0.25
  • RON4.01
  • UAH0.66
Politică
Sa primesc un link scurt
79 0 0

Preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului a propus să fie revăzută legislaţia electorală în ceea ce ţine de alegerea şefului statului.

CHIŞINĂU, 13 mai – Sputnik. Proiectul de lege care prevede operarea unor modificări la Codul Electoral a fost înregistrat marți de deputatul socialist Vasile Bolea.

Preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului a propus abrogarea articolului 123 din Codul Electoral.

Norma legislativă respectivă prevede că ”până la validarea mandatului, candidatul ales la funcția de președinte al Republicii Moldova prezintă Curții Constituționale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic și nu îndeplinește nicio altă funcție publică sau privată”.

Deputatul a menționat în nota informativă că, în opinia sa, această prevedere încalcă normele constituționale cu privire la libertatea asocierii, prevăzute în art. 41 al Legii Supreme: ”Cetățenii se pot asocia liber în partide și în alte organizații social-politice. Ele contribuie la definirea și la exprimarea voinței politice a cetățenilor și, în condițiile legii, participă la alegeri”.

Anterior, fracțiune PSRM a înregistrat un proiect de Hotărâre care prevede organizarea alegerilor prezidențiale în data de 1 noiembrie 2020. Inițiativa urmează să fie examinată în plenul Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Igor Dodon, despre alegerile prezidențiale 2020: Când vor avea loc
Tagurile:
Codul Electoral, modificare, proiect


Știrile Zilei