17:37 29 Mai 2020
În direct
  • EUR19.40
  • USD17.63
  • RUB0.25
  • RON4.01
  • UAH0.66
Politică
Sa primesc un link scurt
16720

Guvernul îi va expedia Curții Constituționale o sesizare în care cere inițierea procedurii disciplinare în privința judecătorului său Nicolae Roșca.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. Guvernul a aprobat în ședința din 13 mai o sesizare către Curtea Constituțională (CC), prin care-i solicită acesteia inițierea procedurii disciplinare în privința judecătorului său Nicolae Roșca.

Judecătorul ar fi avut un comentariu nedemn de statutul său de magistrat al CC referitor la acordul de credit cu Federația Rusă, potrivit notei explicative a sesizării.     

Sesizarea a fost inițiată și prezentată în ședință de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, și vizează un episod care s-a desfășurat la CC în ziua de 7 mai, când aceasta a declarat neconstituțional acordul Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat.

Potrivit lui Fadei Nagacevschi, în cadrul ședinței Curții Constituționale, în timp ce prezenta argumentele în calitate de reprezentant al Guvernului, judecătorul Nicolae Roșca i-a dat următoarea replică: „Noi nu am murit nici după dispariția unui miliard din bugetul de stat și nu vom muri nici după aceste 200 de milioane”.

Ministrul Fadei Nagacevschi a subliniat că, în temeiul legislației, judecătorul Curţii Constituţionale nu poate participa la examinarea cauzei şi urmează să fie recuzat, dacă şi-a expus în public părerea despre constituţionalitatea actului contestat.

„Reprezentantul  Parlamentului Vasile Bolea a declarat recuzare judecătorului Nicolae Roșca, însă preşedintele Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a refuzat să pună în discuție declaraţia de recuzare înaintată, argumentând că la etapa respectivă nu se permit demersuri. Totodată, doamna Manole a solicitat să-i fie închis microfonul domnului Vasile Bolea, pentru ca acesta să nu poată prezenta recuzarea”, a menționat ministrul Justiției.

Fadei Nagacevschi a apreciat că afirmația făcută de judecătorul Nicolae Roșca aduce atingere gravă imaginii Curții Constituționale.

În cadrul discuției din timpul ședinței cu premierul Ion Chicu, Fadei Nagacevshi a spus că judecătorul CC Nicolae Roșca a fost într-o legătură strânsă cu formațiunea condusă de Maia Sandu (PAS, de opoziție).

Premierul Ion Chicu a menționat că Guvernul va respecta, firește, decizia CC în privința creditului, dar i-a îndemnat pe membrii Cabinetului de Miniștri să susțină inițiativa ministrului Nagacevschi.     

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Câtă încredere are ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, în avocatul Vitalie Nagacevschi
Tagurile:
Curtea Constitutionala, Guvernul


Știrile Zilei