20:20 06 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.39
  • RUB0.25
  • RON4.03
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
66 0 0

Politologul Victor Juc a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre mișcările care au loc acum pe ”dreapta” politicii moldovenești.

CHIȘINĂU, 15 mai – Sputnik. Cele două componente ale Blocului ACUM luptă pentru unul și același segment al electoratului, fiind mai degrabă adversari decât aliați. Despre existența unor contradicții care nu pot fi soluționate vorbește inclusiv lipsa unui lider unic, este de părere politologul Victor Juc.

După cum consideră acesta, existența a doi lideri egali în cadrul aceleiași formațiuni este lipsită de sens și vorbește despre faptul că, în realitate, ACUM nu funcționează ca o structură unică. De aceea, la alegerile prezidențiale, cel mai probabil, ambele componente ale blocului – PAS și DA – își vor înainta propriii candidați.

”Eu cred că ambii lideri vor candida, deoarece este puțin probabil că vor putea ajunge la o înțelegere în privința unui singur candidat. Maia Sandu afirmă că trebuie să fie acel candidat care are o experiență de conducere mai mare, iar alegerile în circumscripția 38 din Hâncești au demonstrat că în momentul de față PAS se bucură de o popularitate mai mare. Andrei Năstase consideră însă că trebuie înaintat un candidat neafiliat politic”, a precizat Juc.

În principiu, este un fenomen normal când partidele care se bazează pe principii ideologice asemănătoare concurează între ele, este de părere politologul. Însă anume această concurență nu le permite partidelor PAS și DA să se mențină în cadrul unui bloc, iar ACUM nu este o structură unitară. Partidele s-au unit în vederea soluționării unei sarcini comune, care era accederea în Parlament, iar apoi a venit momentul când fiecare dintre cei doi lideri a decis că merită mai mult. Și atunci au apărut toate contradicțiile. Totodată, mari deosebiri între aceste partide nu există, iar atâta timp cât scopurile coincid, ele pot acționa în comun, însă îndată ce vine vorba de lupta pentru putere, niciunul nu este dispus să cedeze”, a conchis Juc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Igor Dodon, despre alegerile prezidențiale 2020: Când vor avea loc
Părerea experților: Cum trebuie autoritățile să se pregătească de alegerile prezidențiale
Tagurile:
prezidenţiale, candidat, dreapta


Știrile Zilei