06:32 10 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.46
  • USD17.19
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.64
Politică
Sa primesc un link scurt
68 0 0

Deputatul Vasile Bolea admite că Republica Moldova poate fi atacată într-o instanță internațională după ce Parlamentul a abrogat Legea cu privire la acordarea cetățeniei prin investiții. Parlamentarul a făcut declarația în această seară, în studioul Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. Deputatul socialist Vasile Bolea, președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, admite că statul poate fi acționat într-o instanță internațională după ce Parlamentul a abrogat joi, 18 iunie, Legea cetățeniei prin investiții.

Vasile Bolea a făcut aprecierea în această seară, în studioul Sputnik Moldova, în cadrul emisiunii „Contrapunct”, moderată de Eduard Maciac.

„Ar putea exista o dispută într-o instanță internațională”, a spus deputatul. De asemenea, Vasile Bolea a menționat că legea a fost abrogată, dar decizia nu are caracter retroactiv, astfel încât nu se știe cum se va proceda în cazul celor care au depus deja cereri de obținere a cetățeniei moldovenești ca urmare a investițiilor.

„Ecoul abrogării acestei legi încă-l vom resimți”, a adăugat Vasile Bolea.

Deputatul a spus că el personal ar fi lăsat legea în vigoare, „pentru a vedea ce beneficii poate aduce în timp”. În alte țări europene, asemenea legi au adus beneficii financiare, a menționat deputatul Bolea, în timp ce „la noi s-au făcut multe speculații în jurul acestei legi”.

Statul moldovean a câștigat doar vreo 10 milioane de lei (vreo 550 de mii de euro) de pe urma acordării cetățeniei prin investiții, potrivit precizărilor făcute de oficiali.

Programul ce decurgea din respectiva lege a fost gestionat de o companie privată din Orientul Mijlociu, potrivit unei precizări a premierului Ion Chicu, făcută aseară în studioul Sputnik Moldova.  

Ca urmare, ar fi posibil ca respectiva companie să acționeze Republica Moldova într-o instanță internațională, solicitând să fie despăgubită. Premierul Chicu a presupus că firma respectivă poate pretinde prejudicii de multe milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Discuții aprinse în Parlament asupra moratoriului la acordarea cetățeniei prin investiții
Tagurile:
abrogare, deputat, cetatenia prin investitie


Știrile Zilei