17:54 14 August 2020
În direct
  • EUR19.79
  • USD16.71
  • RUB0.23
  • RON4.09
  • UAH0.61
Politică
Sa primesc un link scurt
29511

Guvernul dorește un Serviciu Fiscal de Stat mai puternic, cu atribuții extinse. Un proiect de lege pe care l-a adoptat astăzi prevede ca instituția să desfășoare activități speciale de investigații și să efectueze urmărirea penală.

CHIȘINĂU, 3 iul – Sputnik. Guvernul a aprobat în ședința sa de vineri, 3 iulie, un proiect de lege ce prevede extinderea atribuțiilor Serviciului Fiscal de Stat prin acordarea competențelor  de efectuare a activității speciale de investigație și chiar a urmăririi penale.

Guvernul a considerat că Serviciului Fiscal îi este necesară această competență pentru prevenirea şi combaterea mai eficientă a infracțiunilor economice.

„Prin proiect se propune extinderea atribuțiilor Serviciului Fiscal de Stat pentru prevenirea şi combaterea infracțiunilor economice prin acordarea competențelor de efectuare a activității speciale de investigație în conformitate cu Legea privind activitatea specială de investigaţii nr. 59/2012 și a urmăririi penale în conformitate cu Codul de procedură penală”, se arată în avizul Guvernului la proiect.

Din 1 octombrie 2018, Serviciul Fiscal de Stat deține calitatea de organ constatator pentru unele infracțiuni economice.

Dacă proiectul adoptat de Cabinetul de Miniștri va fi votat de Parlament și va deveni lege, Serviciul Fiscal va fi în drept să investigheze și să urmărească penal autorii următoarelor tipuri de infracțiuni: Practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător; Practicarea ilegală a activităţii financiare; Pseudoactivitatea de întreprinzător; Evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor; Evaziunea fiscală a persoanelor fizice; Transportarea, păstrarea sau comercializarea  mărfurilor  supuse accizelor, fără marcarea lor cu timbre de control sau timbre de acciz; Fabricarea  ilegală a semnelor de marcare de  stat,  punerea  în circulaţie şi utilizarea acestora; Însuşirea, înstrăinarea  în  cazurile  nepermise  de  lege, tăinuirea bunurilor gajate, luate în leasing, sechestrate sau confiscate; Insolvabilitatea intenţionată; Insolvabilitatea fictivă; Falsul în documente contabile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Fiscul nu va tolera ilegalitățile: Agenții economici trebuie să știe asta
Tagurile:
investigatii, urmărire penală, Serviciul Fiscal de Stat


Știrile Zilei