04:52 29 Septembrie 2020
În direct
  • EUR19.75
  • USD16.94
  • RUB0.22
  • RON4.05
  • UAH0.60
Politică
Sa primesc un link scurt
5520

Comisia pentru reforma constituțională, formată în baza decretului semnat recent de șeful statului, s-a întrunit astăzi la Preșidenție în prima ședință.

CHIȘINĂU, 3 aug - Sputnik. Președintele Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că a prezidat prima ședință a Comisiei pentru reforma constituțională. Din ea fac parte reprezentanți ai mediului academic și societății civile din Republica Moldova, precum și foști președinți ai Curții Constituționale.

„Le-am adresat mulțumiri pentru disponibilitatea de a participa la elaborarea propunerilor de revizuire a Legii Supreme. Am subliniat importanța unor astfel de modificări, deoarece timp de 10 ani s-au înregistrat numeroase cazuri de interpretare liberă sau extensivă a unor prevederi ale Constituției, dar și utilizarea Curții Constituționale ca instrument politic, ceea ce a provocat situații de criză”, a menționat șeful statului. 

Amintim că președintele a semnat, de Ziua Constituției, un decret privind crearea unei comisii speciale pentru reforma constituțională.

Comisia pentru reforma constituțională s-a întrunit în prima ședință
Comisia pentru reforma constituțională s-a întrunit în prima ședință

Decizia de crea o astfel de comisie a fost luată în cadrul unei întrevederi cu foști președinți ai Curții Constituționale Victor Pușcaș și Dumitru Pulbere.

Președintele a remarcat că în ultima perioadă „în domeniul jurisdicției constituționale au apărut mai multe dificultăți”, de aceea este necesară o modificare a Constituției. 

Șeful statului a enumerat în acest sens blocajele constituționale din perioada 2014-2020 în relațiile președinte – Guvern – Parlament, traseismul politic, inițiativele privind reducerea numărului de deputați, problemele de securitate națională.

De asemenea, Igor Dodon spune că este necesar să fie introduse în Constituție prevederi privind politica externă echilibrată a statului. Totodată, este nevoie să fie stipulate concret atribuțiile și statutul Curții Constituționale și Consiliului Superior al Magistraturii. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Sesizările mai multor deputați, admise de Curtea Constituțională - detalii
Va fi creată o comisie pentru reforma constituțională: Ce se va întâmpla cu Legea Supremă
Tagurile:
ședință, comisie, Reformă constituţională

Știrile Zilei