19:58 17 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.47
  • USD17.72
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
83 0 0

Dispozitive noi de ventilație artificială pulmonară au fost transferate la spitalele regionale din Găgăuzia. Oleg Vasnețov, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în Moldova, a fost la Comrat pentru a dona echipamentul medical.

COMRAT, 29 dec – Sputnik. La sfârșitul anului, încă un lot de echipament medical a fost livrat Găgăuziei din partea Rusiei.

Vorbim despre dispozitive de ventilație artificială pulmonară și o instalație laparoscopică. Echipamentul a fost oferit de conducerea orașului Sankt Petersburg. Ventilatoarele vor ajunge la spitalele din Găgăuzia, iar unitatea laparoscopică este destinată Spitalului raional Ceadîr-Lunga.

Ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, a livrat ajutorul umanitar în Găgăuzia. Oficialul a menționat că, în 2020, lumea se confruntă cu o „pandemie teribilă de coronavirus” și primii care sunt loviți de acest virus sunt lucrătorii medicali, cei care se află în „prima linie”.

Посол РФ в Молдове Олег Васнецов
© Sputnik / Maxim Topal
Ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov

Conducerea autonomiei găgăuze stimulează activitățile economice, inclusiv pe cele cu capital străin, iar din acest motiv, toți partenerii, inclusiv Federația Rusă sprijină conducerea Găgăuziei.

”Conducerea orașului Sankt Petersburg a trimis cinci seturi de aparate de respirație artificială. Sunt sigur că acesta nu este ultimul pas din partea regiunilor Rusiei, Sankt Petersburg, Moscova, Tatarstan, Bașkiria și altele. Regiunile își aduc contribuția ca să reușim repede să facem față acestei infecții, cu care, aparent, va trebui să trăim și să luptăm o vreme. Împreună cu voi putem face multe", a declarat Vanețov.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, i-a mulțumit diplomatului rus pentru ajutorul acordat în modernizarea instituțiilor medicale și îmbunătățirea calității serviciilor medicale.

Башкан Гагаузии Ирина Влах и посол РФ в Молдове Олег Васнецов
© Sputnik / Maxim Topal
Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah și ambasadorul Federației Ruse în Moldova Oleg Vasnețov

”Datorită partenerilor noștri s-au investit o mulțime de fonduri în sistemul de sănătate. Condițiile s-au schimbat, echipamentele au fost actualizate. Sunt sigură că medicii vor fi mulțumiți. Desigur, mai sunt multe de făcut. Este foarte important pentru noi ca persoanele aflate într-o situație dificilă să poată primi tratament aici, în Găgăuzia, fără să plece la Chișinău și alte regiuni", a menționat Irina Vlah. 

Башкан Гагаузии Ирина Влах
© Sputnik / Maxim Topal
Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah și ambasadorul Federației Ruse în Moldova Oleg Vasnețov

Ventilatoarele portabile sunt „necesare mai mult ca niciodată” pentru a oferi îngrijire nu numai în sălile de terapie, ci și în alte departamente ale spitalelor raionale, au spus medicii din regiune.

Руководство и сотрудники районных больниц Гагаузии
© Sputnik / Maxim Topal
Ambasadorul rus a donat aparate de ventilație artificială Găgăuziei

"Acest ajutor este important pentru pacienți și lucrătorii din domeniul sănătății. Având cunoștințe, dar neavând echipamentele necesare, nu este întotdeauna posibil să ajutăm un pacient. Vă suntem foarte recunoscători", a spus Natalia Popazoglo, directorul Spitalului raional Ceadîr-Lunga.

Портативные ИВЛ-аппараты, переданные посольством России Гагаузии
© Sputnik / Maxim Topal
Ambasadorul rus a donat aparate de ventilație artificială Găgăuziei

Potrivit șefului Departamentului Principal de Sănătate și Protecție Socială din Găgăuzia, Svetlana Duleva, „partenerii externi ai Găgăuziei în timpul pandemiei au investit peste 8 milioane de lei pentru mijloace și echipamente de protecție”. În același timp, peste 2 milioane au fost furnizate de Federația Rusă.

"A devenit deja o bună tradiție când Ambasada Rusiei ne donează echipamente pentru instituțiile medicale. Aceasta este o contribuție semnificativă, deoarece, din păcate, instituțiile medicale nu au fonduri proprii pentru achiziționarea echipamentelor și, dacă au, atunci în cantități insuficiente", a precizat Duleva.

Флаг Российской Федерации
© Sputnik / Maxim Topal
Drapelul Federației Ruse

Anterior, Ambasada Rusiei a predat Găgăuziei mai multe loturi de ajutor umanitar. Vorbim despre echipamente medicale scumpe, distribuite în instituțiile medicale din regiune. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Vlah: Găgăuzia tinde spre relații bune cu regiunile Rusiei
Găgăuzia salută adoptarea legii cu privire la funcționarea limbilor
Tagurile:
Irina Vlah, știri, Găgăuzia

Știrile Zilei