21:06 26 Februarie 2021
În direct
  • EUR21.34
  • USD17.45
  • RUB0.24
  • RON4.38
  • UAH0.63
Politică
Sa primesc un link scurt
417020

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, riscă să fie suspendată din funcție dacă nu se va conforma Legii Supreme.

CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, riscă să fie suspendată din funcție dacă nu se va supune Constituției și nu va desemna un candidat la funcția de prim-ministru al țării. De această părere este unul din autorii Constituției Republicii Moldova, Alexandru Arsene.

Într-un interviu pentru Sputnik Modova, constituționalistul spune că potrivit articolului 89 din Legea Supremă a țării, întitulat „Suspendarea din funcție”, în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei,  preşedintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputaţi.

„Frânarea activității Guvernului, care este unica instituție a puterii executive, conform articolului 96, alineatul 1, Guvernul asigură realizarea politicii interne şi externe a statului şi exercită conducerea generală a administraţiei publice”, a precizat Arsene, citând Constituția Republicii Moldova.

Expertul spune că Guvernul interimar nu are acest drept, prin urmare, prin decizia de a nu desemna un candidat la funcția de prim-ministru, președintele Maia Sandu încalcă grav Constituția, ceea ce afectează securitatea statului. Alexandru Arsene mai spune că legea mai prevede ca după o lună de la suspendarea din funcție a președintelui pentru încălcarea normelor constituționale, poate fi organizat referendum privind demiterea președintelui.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Președintele RM, președinte RM, Maia Sandu

Știrile Zilei