21:09 20 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
40201

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a explicat care sunt opțiunile în baza cărora deputații PSRM ar putea să nu voteze pentru candidatura Nataliei Gavrilița, ci să-i propună președintelui candidatul lor.

CHIȘINĂU, 31 ian - Sputnik. În mai multe țări europene există o procedură legală în care fracțiunea majoritară îi poate propune șeful statului candidatul său pentru funcția de prim-ministru. Un astfel de mecanism funcționează și în Moldova, însă este rar folosit de cineva.

Așa cum a spus Alexandru Slusari într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, este teoretic posibil ca deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor, precum și reprezentanții Partidului „ȘOR” și ai blocului „Pentru Moldova” să urmeze un scenariu alternativ, iar după ce candidatura Nataliei Gavrilița va fi respinsă, să îi propună Maiei Sandu candidatul lor pentru postul de șef al cabinetului de miniștri.

"Juridic, în conformitate cu decizia Curții Constituționale, acest lucru este prevăzut. Din punct de vedere matematic, acest lucru necesită voturile a 51 de deputați. Socialiștii, deputații din fracțiunile „ȘOR” și „Pentru Moldova” au o astfel de majoritate. Aceasta înseamnă că acești deputați au nu doresc să se organizezw alegeri anticipate", a spus interlocutorul. 

Potrivit politicianului, un astfel de scenariu poate fi implementat - o majoritate informală din parlament își va nominaliza candidatul pentru a doua încercare și îl va aproba, amânând astfel alegerile pentru noua componența celui mai înalt organ legislativ al țării pentru o perioadă nedeterminată.

"Se poate întâmpla ca în această coaliție situațională să nu existe deputați ai Partidului „ȘOR”, ci parlamentari care să reprezinte o altă forță politică", a conchis vicepreședintele Parlamentului.

Președintele Moldovei, Maia Sandu, a propus-o miercuri pe Natalia Gavrilița pentru postul de prim-ministru. 

Potrivit președintelui, ea, în calitate de șef al statului, continuă să creadă că alegerile parlamentare anticipate sunt singura modalitate prin care țara poate ieși din impasul politic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

PPDA la consultări cu Maia Sandu: Nedumerirea lui Slusari
Tagurile:
premier, candidat, Partidul socialiștilor

Știrile Zilei