03:26 22 Aprilie 2021
În direct
  • EUR21.64
  • USD18.02
  • RUB0.24
  • RON4.39
  • UAH0.64
Politică
Sa primesc un link scurt
91710

Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, îl pune la respect pe secretarul general al Președinției Andrei Spînu, care a convocat într-o ședință reprezentanții Guvernului.

CHIȘINĂU, 3 mart - Sputnik. Fadei Nagacevschi s-a arătat revoltat de faptul că secretarul general al Aparatului Președintelui nu respectă principiul separării ramurilor puterii în stat a convocat într-o ședință programată pentru data de 4 martie reprezentanții ministerelor Finanțelor, Agriculturii și Economiei. În cadrul acesteia ar urma să se discute mecanismul de acordare a creditelor pentru agricultori. 

Ministrul Justiției a atras atenția că Andrei Spînu nu respectă principiul separării puterilor în stat și a venit în context cu un îndemn. 

„Recomand domnului Spînu, Secretar General al Președinției, să nu mai convoace reprezentanți ai Guvernului în ședințe pe subiecte ce țin de competența GOV, dar să solicite doamnei Președinte să facă demersuri către Prim-ministrul interimar să fie convocate ședințe la GOV.
Guvernul nu este o anexă a Președinției. Reiterez, suntem republică parlamentară. Mai mult, Guvernul este în demisie și nu poartă responsabilitate constituțională și politică”, a scris Nagacevschi pe pagina sa de Facebook. În continuare, ministrul i-a adresat un mesaj dur secretarului lui Sandu, care lărgește „prăpastia” între cele două instituții.

„Domnul Spînu se pare că e responsabil de cumpărat săpun, covoare, flori... Asta să facă! Sper că nu îi este interesant să colecteze info despre viața personală a miniștrilor. Ar fi josnic... Ori colaborăm conform Constituției ori nu. Vă veți comporta obraznic cu Guvernul, ne vom comporta și noi de aceeași manieră.

Replica lui Andrei Spînu nu a întârziat să apară. Secretarul general al Aparatului Președintelui a încercat să explice de ce a convocat în ședință reprezentanții Guvernului.

„În condițiile în care Guvernul în demisie „nu poartă responsabilitate constituțională și politică” pentru starea țării, Președinția a inițiat mai multe procese care ar putea motiva Guvernul în exercițiu să se implice în gestionarea problemelor țării. Una din astfel de probleme este criza în care s-au pomenit agricultorii la începutul noului an agricol. Președinția a găzduit negocieri între reprezentanții băncilor și ai agricultorilor pentru a identifica soluții. Una din ele ar fi crearea unui fond de garantare a creditelor care ar permite agricultorilor să obțină surse financiare la procent mai mic și printr-o procedură mai simplă de la bănci”, a declarat Spînu.

Secretarul Președinției i-a spus lui Nagacevschi că intenția sa nu a fost să rănească orgoliul cuiva. 

„În nici un caz nu am încercat prin această invitație să vă rănim orgoliul sau să atentăm la statutul Dvs. foarte înalt, doar încercăm să ajutăm cum putem oamenii acestei țări. Prezența Dumneavoastră nu este obligatorie, puteți rămâne în continuare activ pe Facebook”, a menționat Spînu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Nagacevschi: Președinția nu vrea să accepte că suntem republică parlamentară
Tagurile:
Guvern, Președinție, secretar general, Andrei Spînu, Fadei Nagacevschi

Știrile Zilei