00:37 25 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.49
  • USD17.99
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
32131

Curtea Constituțională a decis asupra constituționalității decretului de desemnare a lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 22 mart - Sputnik. Decretul de desemnare a lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova este constituțional. Decizia a fost pronunțată de președintele Curții Constituționale, după ce magistrații au examinat în fond sesizarea socialiștilor privind controlul constituționalității decretului președintelui Maia Sandu prin care l-a desemnat pe Grosu la funcția de premier.

Totodată, Curtea a respins sesizarea deputaților socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea. Judecătorul Vladimir Țurcan a formulat o opinie separată decât restul magistraților. Potrivit președintelui CC, la pronunțarea hotărârii, Curtea a ținut cont de anumite circumstanțe, printre care și consultările dintre președintele Maia Sandu și fracțiunile parlamentare din 16 martie 2021, în vederea desemnării unui candidat. La pronunțarea deciziei Curtea a avut în vedere și anunțul candidatului PSRM, Mariana Durleșteanu, prin care informa că refuză să mai fie candidat la funcția de prim-ministru. Iar în aceași zi, președintele Republicii Moldova a emis decretul nr.47 prin care l-a înaintat în calitate de premier pe Igor Grosu.

„Pe 18 martie, președintele fracțiunii socialiștilor a citit o nouă declarație privind constituirea majorității parlamentare și a invitat președintele Republicii să se întrunească cu majoritatea parlamentară pentru consultări”, a declarat Domnica Manole în cadrul unui briefing de presă după pronunțarea deciziei Curții Constituționale. 

Președintele CC amintește că instituția prezidențială a informat tot în data de 18 martie că o nouă rundă de consultări poate avea loc doar după consumarea efectelor decretului nr.47. Totodată, Manole spune că după ce Durleșteanu a anunțat refizul său de a mai fi candidat la funcția de prim-ministru, majoritatea parlamentară absolută, formalizată prin declarația din 11 februarie 20201 a înceat să mai existe. 

„În jurisprudența sa, Curtea a reținut că în cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, președintele Republicii este obligat ca după consultările cu fracțiunile parlamentare să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru, chiar dacă fracțiunile nu sunt deacord cu propunerea sa”, a menționat Domnica Manole.

La scurt timp de la decizia Curții, candidatul desemnat Igor Grosu a scris pe pagina sa de Facebook că în următoarele zile va depune la Parlament actele de prezentare a echipei și programului de guvernare.
„Așa cum am promis, prioritatea noastră imediată este scoaterea țării din criza sanitară și economică și curățarea instituțiilor statului”, scrie Grosu pe Facebook.

Amintim, pe 19 martie Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a decretului președintei Republicii Moldova, privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru. După consultările cu fracțiunile parlamentare, Maia Sandu l-a propus la funcția de premier pe Igor Grosu, motivând că nu a fost propus un candidat comun. Ulterior, PSRM și Platforma Pentru Moldova, alături de câțiva deputați neafiliați, au format o nouă majoritate parlamentară, care l-au înaintat la funcția de prim-ministru pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Vladimir Golovatiuc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
desemnarea noilor miniștri, Desemnarea, Curtea constituțională, CC

Știrile Zilei