01:32 13 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.52
  • USD17.69
  • RUB0.25
  • RON4.37
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
74 0 0

Liderul PSRM, Igor Dodon, nu crede că deputații vor merge astăzi la consultările lansate de președintele țării, Maia Sandu, în condițiile în care astăzi are loc ședința Parlamentului.

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. În cadrul emisiunii sale săptămânale, liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că este puțin probabil ca fracțiunile parlamentare să meargă la consultările lansate de președintele țării, Maia Sandu, în vederea aflării opiniei deputaților cu privire la dizolvarea parlamentului, în condițiile în care are loc ședința Parlamentului, iar pe ordinea de zi sunt mai multe subiecte importante. 

"Nu știu de ce Maia Sandu este sigură că vor veni fracțiunile. Am vorbit dimineață cu colegii din Parlament, sunt multe subiecte importante pe ordinea de zi. Vedem dacă reușesc să lase ședința, în condițiile în care azi trebuie modificată legea cu privire la pensionari. Cred că este mai important de acordat bani pensionarilor decât de mers la niște discuții care au ca scop dizolvarea Parlamentului și satisfacerea ambițiilor președintelui țării", a declarat liderul PSRM.

În același timp, Igor Dodon susține că indiferent dacă aceste consultări cu șeful statului vor fi astăzi sau în altă zi, PSRM va rămâne la aceeași poziție.

"Noi considerăm că nu sunt circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Există o majoritate parlamentară care este gata să voteze și să învestească un nou Guvern, care să facă față acestei crize. Conform hotărârilor precedente ale CC și recomandările Comisiei de la Veneția, nu poate fi dizolvat Parlamentul atât timp cât există majoritate parlamentară gata să învestească un nou Guvern", a precizat Dodon.

Liderul PSRM a avut un mesaj pentru membrii Curții Constituționale, cărora le-a amintit despre situația din 2019, când magistrații CC au luat decizii împotriva majorității parlamentare. 

"Maia Sandu, la fel ca și Plahotniuc, vrea să utilizeze Curtea Constituțională împotriva majorității parlamentare. În 2019 a fost o decizie prin care s-a numit și data alegerilor parlamentare. Acum exact asta face Sandu. Vreau să le amintesc celor care au uitat de la CC, dacă va fi luată acum o astfel de decizie, nu credeți că majoritatea parlamentară poate să declare uzurparea puterii de stat? În 2019, Comisia de la Veneția a dat dreptate majorității parlamentare. Vreți să ajungem la un astfel de blocaj? Dar sper ca membrii CC, pe care eu i-am felicitat, le-am înmânat legitimația, să nu-și schimbe poziția așa cum au făcut-o. Dacă totuși vor lua astfel de decizie, majoritatea parlamentară, care este voința popului, nu va permite dizolvarea parlamentului", a declarat Igor Dodon, liderul PSRM. 

De precizat că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a invitat pentru astăzi fracțiunile și grupurile parlamentare pentru a discuta subiectul dizolvării Parlamentului. Joi seara, reprezentanții fracțiunilor PSRM, PAS, Platforma DA și PDM au anunțat într-o dezbatere la un post de televiziune că vor merge să se consulte cu președintele Maia Sandu. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Dodon: Suntem gata să votăm pentru candidatul propus constituțional
Dodon: Sper ca prima partidă de "Sputnik V" să ajungă până la sfârșitul lui martie
Tagurile:
declarații politice, declarații, Igor Dodon

Știrile Zilei