01:41 25 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.49
  • USD17.99
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
148 0 0

Statul este obligat să le asigure cetățenilor un nivel de trai demn, a subliniat Maia Sandu. Ea a propus un proiect de lege ce are ca scop protejarea de evacuarea abuzivă din propria locuință a oamenilor cu datorii.  

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. Un proiect de lege ce are ca scop protejarea oamenilor „care au datorii și se află într-o situație financiară defavorabilă de evacuări abuzive din propria locuință în anumite situații de risc” a fost înaintat Parlamentului de președintele Maia Sandu vineri, 26 martie. 

Președintele a înaintat proiectul cu titlu de inițiativă legislativă, pentru modificarea Codului de executare nr. 443/2004.

 „Cadrul normativ trebuie îmbunătățit pentru a nu permite ca cetățenii să fie lăsați fără loc de trai pe timp de iarnă, în situație de urgență sau a nu admite ca sechestrarea locuinței să fie dispusă pentru o datorie mică. Aceste modificări ar urma să introducă un mecanism de protecție în cadrul procesului de urmărire a bunurilor imobile cu destinație locativă în care debitorul și membrii familiei sale au unicul său domiciliu și să se evite situația în care oamenii sunt lăsați fără loc de trai și adăpost”, a spus Maia Sandu, citată de Serviciul de presă al Președinției.

În proiectul de lege depus de șeful statului se propune: 
„- a nu se admite efectuarea evacuării silite în perioada rece a anului, 1 decembrie - 1 martie, a debitorului și membrilor familiei sale din bunul imobil în care aceștia au domiciliu unic;
- introducerea unui plafon de până la 15 salarii medii pe economie (130,740 lei) pentru care urmărirea bunului imobil cu destinație locativă să nu fie posibilă în situația în care debitorul și membrii familiei sale au unicul domiciliu în acea locuință, precum și cu condiția ca debitorul și soţul/soţia, copilul minor, inclusiv cel adoptiv sau persoana aflată la întreţinerea debitorului să nu aibă o altă locuință în proprietate sau în folosință;
- interzicerea urmăririi burselor de elev/student și a veniturilor debitorului din salariu sau alte surse care cumulativ nu depășesc cuantumul salariului minim garantat;
- excluderea posibilității de urmărire a prestațiilor de asigurări sociale, precum indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, indemnizația de maternitate, indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav etc.;
- specificarea clară a bunurilor ce nu pot fi urmăribile.”.

Maia Sandu a menționat că „Constituția Republicii Moldova prevede că statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai demn”.

Menționăm că joi, 25 martie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională căutarea și aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc.

Curtea a constatat că măsura aducerii forțate a debitorului în fața executorului judecătoresc încalcă libertatea individuală a persoanei și, prin urmare, este neconstituțională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Slusari după discuțiile cu Sandu: Decizia a fost luată demult, consultările sunt „mimate”
Expert constituțional: Poate sau nu Sandu cere dizolvarea Parlamentului
Ce a declarat „PRO Moldova” după consultările cu Maia Sandu
Tagurile:
evacuarea, Proiect de lege, Maia Sandu

Știrile Zilei