01:27 22 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.32
  • USD17.92
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66
Politică
Sa primesc un link scurt
76 0 0

Consilierul prezidențial Sergiu Tofilat a informat că Președinția i-a cerut Procuraturii Generale să investigheze scumpirile carburanților din acest an și să tragă la răspundere persoanele vinovate.

CHIȘINĂU, 30 mart – Sputnik. Consilierul prezidențial în domeniul energeticii, Sergiu Tofilat, a anunțat marți, 30 martie, că „Preşedinţia a depus un denunţ la Procuratură în privinţa înţelegerilor de cartel pe piaţa de carburanţi”.

Denunţul, potrivit lui, va fi expediat Parlamentului, împreună cu solicitarea să iniţieze „o evaluare externă a activităţii Consiliului Concurenţei”.

„Companiile petroliere nici nu se ruşinează să vorbească deschis despre coordonarea preţurilor, iar conducerea Consiliului Concurenţei doarme, fix cum a procedat conducerea BNM când a fost furat miliardul”, a comentat Sergiu Tofilat pe Facebook. 

Consilierul prezidențial a menționat în context că, încă în 2019, preşedintele Consiliului Concurenţei, Marcel Răducan, anunţa despre deţinerea probelor directe şi indirecte, că vor fi aplicate sancţiuni, însă așa și nu s-a întreprins nimic.

„Consecinţele acestui dezmăţ le simţim cu toţii la fiecare modificare de preţuri. Schimbarea coordonată a preţurilor, cu încălcarea metodologiei, este imposibilă fără o coordonare prealabilă. Atât fixarea preţurilor, cât şi neglijenţa în serviciu sunt infracţiuni penale. Cerem Procuraturii Generale să investigheze acest caz şi să tragă la răspundere persoanele vinovate. Dacă au nevoie de ajutor, le sunt la dispoziţie”, a mai adăugat Sergiu Tofilat. 

Consilierul prezidențial a spus că „prima companie petrolieră care va recunoaşte înţelegerea de cartel poate beneficia de o reducere sau chiar scutire de amendă, conform politicii de clemenţă”, așa că le recomandă să se grăbească.

Sergiu Tofilat a ținut să atenţioneze plenul Consiliului Concurenţei „ca în decizia de sancţionare a petroliştilor să nu includă intenţionat formulări ce vor permite anularea deciziei în instanţa de judecată, ca petroliştii să scape de amenzi, aşa cum s-a întâmplat în 2011”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Cum propune Parlamentul să fie reglementat prețul la carburanți
Sandu, despre majorarea prețului la carburanți: Este o acțiune concertată
Carburanții s-au scumpit din nou - Cât costă benzina și motorina
Tagurile:
Procuratura RM, înțelegere de cartel, carburanți, Președinția RM

Știrile Zilei