09:38 24 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.47
  • USD17.98
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.66
Politică
Sa primesc un link scurt
636 0 0

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a primit răspunsul secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la demersul pe care l-a adresat anterior cu privire la acțiunile președintelui țării, Maiei Sandu.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a cerut secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, să intervină în soluționarea conflictului instituțional dintre președintele țării și Legislativ, în special, la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.

Astăzi, șeful Legislativului a primit răspunsul de la Consiliul Europei și a anunțat că îl va remite și Curții Constituționale. 

În cadrul unei convorbiri telefonice, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a menționat că dizolvarea unui Parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil, ci doar respectând spiritul și litera Constituției.

Secretarul general al Consiliului Europei a făcut apel la simțul responsabilității tuturor instituțiilor și tuturor părților interesate din Republica Moldova pentru a evita o criză constituțională, ceea ce este cu atât mai necesar în perioada actuală, marcată de criza sanitară care afectează toate statele membre.

Zinaida Greceanîi a mulțumit înaltului oficial al Consiliului Europei pentru răspunsul oferit și a accentuat inadmisibilitatea creării în Republica Moldova a unui precedent periculos. 

"Dacă acest precedent va fi creat, acesta ar putea fi folosit pe viitor de orice altă forță politică, iar atunci nicio normă democratică în Republica Moldova nu va avea sens", a declarat Zinaida Greceanîi. 

Șeful Legislativului, Zinaida Greceanîi, va informa ulterior Consiliul Europei despre avizul Curții Constituționale în urma examinării sesizării privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Zinaida Greceanîi, apel către Consiliul Europei cu privire la acțiunile Maiei Sandu
Cadoul lui Igor Dodon pentru Consiliul Europei: Covorul „Pomul vieții” – Foto
Tagurile:
Consiliul Europei, președintele Parlamentului, Parlament

Știrile Zilei