22:46 22 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.32
  • USD17.92
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66
Politică
Sa primesc un link scurt
165 0 0

Președintele Parlamentului moldovean, Zinaida Greceanîi, a declarat la Sankt Petersburg că în situația pandemică de astăzi există riscul escaladării atitudinilor extremiste, fasciste, rasiste și xenofobe.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Președintele Legislativului de la Chișinău, Zinaida Greceanîi, a ținut un discurs în fața participanților la Conferința internațională ”Provocările și amenințările globale în contextul pandemiei COVID-19: terorismul și extremismul violent”. Conferința este organizată în comun de AIP CSI, Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Combaterea Terorismului (UNOCT).

Zinaida Greceanîi a scris pe pagina ei de Facebook că, în discursul ei, s-a referit la amenințările psihologice în societate, pe care le generează stresul legat de pandemie. 

"În spatele unor probleme sanitare și socio-economice uriașe, nu estimăm cu deplina seriozitate o altă amenințare evidentă - schimbările tectonice în conștiința societăților. Oboseala, stresul și neîncrederea în revenirea la viața normală într-un viitor previzibil - toate acestea afectează psihicul oamenilor. Există riscuri sporite de utilizare a COVID-19 în interesul grupurilor extremiste, iar tinerii sunt mai vulnerabili, deoarece o mare parte a timpului îl petrec în mediul online care poate fi teren fertil pentru manipulare și incitare", a constatat la Sankt Petersburg președintele Legislativului moldovean.

Potrivit ei, în această situație, statele trebuie să adopte o abordare comună, cuprinzătoare și echilibrată, bazată pe drepturile omului, pentru diminuarea riscurilor extremismului. Iar în acest sens este imperativă cooperarea transnațională, schimbul de informații și de experiență. Un rol important îl are Adunarea Interparlamentară a CSI.

Ea a mai spus că este imposibil să lupți pentru supraviețuirea fizică și morală a omenirii, îngrădindu-te de lume: "Am informat asistența despre faptul că Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, în prima lectură, un proiect de lege care înăsprește sancționarea și pedepsirea constituirii, aderării sau sprijinirii organizațiilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob", a mai spus Zinaida Greceanîi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Zinaida Greceanîi, Greceanîi, Sankt Petersburg

Știrile Zilei