11:45 18 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
216 0 0

Igor Dodon a spus că decizia cu privire la dizolvarea Parlamentului va bloca activitatea instituțiilor statului pentru încă un timp și a dat vina pentru instabilitatea politică pe Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Fostul președinte Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), a apreciat că decizia din 15 aprilie a Curții Constituționale referitoarea la dizolvarea Parlamentului „deschide portița pentru un blocaj total al instituțiilor de stat”. El a accentuat și cu această ocazie că este un risc pentru sănătatea cetățenilor organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe timp de pandemie.

„Această decizie a Curții va duce la aprofundarea instabilității politice în țară”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune din seara zilei de joi, 15 aprilie.

El n-a exclus că deputații socialiștii vor ieși cu o inițiativă referitoare la nerecunoașterea de către Parlament a deciziei Curții Constituționale.   

Liderul PSRM a repetat de mai multe ori că „de vină pentru instabilitate” este președintele Maia Sandu, despre care a spus, între altele, că dorește alegeri parlamentare anticipate pentru ca PAS să obțină mai multe mandate de deputat.

În opinia lui Dodon, de la învestirea Maiei Sandu în funcția de șef al statului, „avem patru luni de haos”, pentru că președintele „merge contrar Constituției și a creat conflict între instituții”. Dodon a spus că Maia Sandu trebuia sa se așeze la masa de negocieri cu socialiștii, care au cele mai multe mandate în Parlament, și să elaboreze „foaia de parcurs” pentru țară, convenind inclusiv aspectul dizolvării Parlamentului. 

„Hai să le spunem oamenilor direct în ochi: anul acesta e un an pierdut pentru Republica Moldova”, a adăugat Dodon.

„Alegerile parlamentare, dacă vor fi în august-septembrie-octombrie, noi nu vom avea o situație stabilă și de vină va fi Maia Sandu”, a spus Igor Dodon.

Totodată, liderul PSRM a menționat că „dizolvarea Parlamentului acum este imposibilă”, pentru că suntem în stare de urgență, până pe 30 mai, din cauza pandemiei.

Igor Dodon a mai spus că socialiștii erau pregătiți pentru o decizie favorabilă dizolvării Parlamentului  și că această decizie a Curții Constituționale este una care „contravine Constituției și care contravine chiar deciziilor din ultimii 3 ani” ale Curții.

În cadrul emisiunii, Dodon a făcut o paralelă între situația de acum și cea din 2019, din perioada în care el și Maia Sandu erau aliați. Dacă în 2019 s-a considerat că Înalta Curte a făcut o tentativă de uzurpare a puterii în stat pentru a-l favoriza pe Plahotniuc, în prezent, în opinia lui Igor Dodon, decizia Curții Constituționale este o tentativă de uzurpare a puterii în stat de către Maia Sandu, prin intermediul judecătorilor Curții.

El a apreciat că răspunsul la această tentativă „trebuie să fie la fel ca cel din 2019” - nerecunoașterea deciziei Curții Constituționale, un vot de neîncredere pentru trei magistrați ai Curții Constituționale și demisia lor, un apel către partenerii internaționali, pentru a interveni și a opri încercările de uzurpare a puterii de stat, astfel încât să fie restabilit statul de drept.

Maia Sandu a declarat la un briefing din seara de joi, 15 aprilie, că va semna curând decretul prezidențial pentru dizolvarea Parlamentului și că alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi evitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Pavel Filip, despre decizia CC: În continuare țara e într-o mare criză
Deputații PPDA după decizia CC: Am asistat cu toții la un spectacol de prost gust
Tagurile:
Sandu, Dodon

Știrile Zilei