01:54 11 Mai 2021
În direct
  • EUR21.51
  • USD17.82
  • RUB0.24
  • RON4.37
  • UAH0.64
Politică
Sa primesc un link scurt
5443 0 0

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege al socialiștilor care prevede ca statul va compensa consumul de energie electrică pentru consumatorii casnici în perioada stării de urgență. Inițiativa a stârnit dezbateri aprinse în plen.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Fracțiunea PSRM a venit în Parlament cu o inițiativă legislativă prin care a propus ca în perioada stării de urgență statul să acopere cheltuielile consumatorilor casnici pentru energia electrică. Astfel, statul va transfera banii companiilor energetice, care vor scădea din facturile consumatorilor câte 214 lei pentru două luni. În total, consumatorii vor primi compensații de 428 de lei. 

Opoziția a fost împotriva acestui proiect.

"Nu vă întreb de unde veți lua jumătate de miliard, dar vreau să știu, dacă mergeți pe acest proiect populist, de ce propuneți risipă de bani. De ce propuneți această compensare pentru oameni care trăiesc bine mersi și nu au nevoie de aceste compensații”, a întrebat Slusari.

Nici deputații PAS nu au susținut inițiativa și au îndemnat autorii să renunțe la acest proiect. 

"Milionarii nu au nevoie de acești bani, de aceea ar fi mai bine de dat bani la cei care au nevoie de ajutor. Dar oricum e un proiect populist și tot cetățenii prin impozite vor achita anul viitor aceste sume. Nu văd eficiența proiectului", a spus deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Deputații PSRM și cei de la Partidul "Șor" au venit cu replici în adresa lui Dumitru Alaiba. 

"Dacă nu furați miliardul, azi puteam da bătrânilor mai mult. Și dacă spuneți că punem pe seama cetățenilor, nu trebuia nici miliardul să-l puneți pe seama cetățenilor", a spus Corneliu Furculiță, deputat PSRM.

"Ar fi bine să vă verifice medicii starea dumneavoastră. Ați venit băut sau fumat? Faceți niște declarații stranii", a spus Marina Tauber, deputat al Partidului "Șor". 

Autorii proiectului, deputații PSRM, i-au îndemnat pe cei care nu susțin proiectul, să redirecționeze banii pe care îi vor primi din acest ajutor pentru achitarea facturilor la energia electrică celor care într-adevăr au nevoie de susținere. 

"Vă recomand că banii pe care îi veți primi, să-i acordați în fondul de luptă cu COVID-ul sau în fondul de reconstrucție a Filarmonicii Naționale. Inițiativa este destul de bună, cetățenii au nevoie de ajutor. Voi credeți că toți sunt milionari în această țară? Voi vă ocupați de populism", a declarat Vasile Bolea, deputat PSRM. 

După ce au schimbat un șir de replici acide, deputații au trecut la procedura de vot a proiectului. 

"Cu majoritatea voturilor, proiectul de lege a fost aprobat în prima lectură. Vă pregătiți pentru lectura a doua", a anunțat Vlad Batrâncea. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Pavel Filip, despre decizia CC: În continuare țara e într-o mare criză
Moldova: E primăvară, iarăși primăvară
Tagurile:
energie electrică, PSRM, Parlament

Știrile Zilei